Talent a inovácie máme aj u nás, na Slovensku

Redakcia | rubrika: Článok | 4. 5. 2024
Projekt „Vyrobené na Slovensku“ predstavuje významnú platformu a podporu pre domáce výrobky a služby, s ambíciou propagovať ich aj za hranicami Slovenska. V našom rozhovore s Michalom Hollánom, jedným zo zakladateľov projektu, sa detailnejšie priblížime k tejto inovatívnej iniciatíve, ktorá aktívne podporuje domácu tvorivosť. Súčasne vám predstavíme dynamiku tejto neziskovej organizácie a jej úsilie o vytvorenie silného prepojenia medzi slovenskými výrobcami a ich medzinárodným publikom.
Talent a inovácie máme aj u nás, na Slovensku
Michal Hollán, spoluzakladateľ projektu Vyrobené na Slovensku
Zdroj: Michal Hollán

Ako vznikla myšlienka projektu „Vyrobené na Slovensku“ a čo vás inšpirovalo k jeho založeniu?

Pochádzame z reklamnej agentúry, kde sme vždy hľadali cesty, ako čo najlepšie odkomunikovať produkty či služby klientov. Nielen presnou kreatívou, ale aj jej umiestnením. Nie vždy je to lacné, nie každý má dostatok financií, priestor je zaplnený a je oň treba bojovať s konkurenciou. Zároveň sa snažíme našich klientov spoznať čo najviac. Mnoho ich na Slovensku vyrába kvalitné produkty, či už sú to bagety, farby, betónové tvárnice alebo syry a čipsy. K tomuto všetkému sa pridáva naša záľuba vo formátoch How it's made alebo Food factory.

Viedlo nás to k uvedomeniu, že by sme pred obrazovkou, keď jeme chrumky, radi vedeli, ako sa vlastne vyrábajú. Aký proces sa skrýva za tým, že nám kuriér prinesie balík. Preto sme sa to rozhodli natočiť a ukázať proces vzniku produktov, s ktorými sa denne stretávame. Akú majú kvalitnú technológiu, špičkové suroviny a podporiť tak produkciu, podnikateľov a samotné Slovensko.

Môžete nám stručne opísať, čomu sa váš projekt venuje a aký je jeho hlavný cieľ?

Zjednodušene povedané, propagácii slovenskej výroby a služieb. Vytvorili sme web, ktorý funguje ako videoportál, kam umiestňujeme naše videá. Podniká sa mnoho, aby sa propagovala domáca spotreba a posilňoval exportný potenciál do zahraničia.

Ktoré oblasti a odvetvia sa v rámci projektu snažíte podporovať?

Všetky. Stačí, ak niečo vyrábate či ponúkate zaujímavé služby. Od spektra klasických slovenských kultoviek – chcete vidieť, ako sa robia Chrumky? Kofola? Nátierky Lunter? Až po inovatívne produkty so špičkovým potenciálom, ako sú rastúce bicykle Sharvan a EKO nabíjačky Greenway. Pretože tu máme fakt tradične dobré veci, ale aj inovatívne. A najmä – všetko špička vyrobená na Slovensku.

Ako sa môžu lokálni remeselníci a výrobcovia zapojiť do vášho projektu a získať vašu podporu?

Stačí iba ochota podeliť sa o svoj výrobný proces. Nemusia mať obavy – recept na Coca-Colu sa prezradiť nechystáme. Chceme iba priblížiť ostatným, čo všetko sa skrýva za ich tvrdou prácou. Kvalitu, zručnosť. Stačí, ak sa nám ozvú a dohodneme sa. Porozprávame sa o produkte, jeho príbehu a špecifikáciách. Potom to všetko natočíme, postriháme a spropagujeme – zaradíme video do „vysielania“.

Aké výzvy vás postretli pri budovaní projektu „Vyrobené na Slovensku“ a ako sa vám ich podarilo prekonať?

Od úplného začiatku je to celé jedna veľká výzva. Prekonávame to svojím zápalom pre vec a projekt, to pomáha. Len vďaka nadšeniu sme získali prvé granty, mohli natočiť prvé videá a spustiť portál. Vďaka nadšeniu sme tiež založili neziskovku a Google nám poskytol finančnú podporu na propagáciu. Vďaka tomu rastieme, získavame dosahy, sledovanosť a firmy sa začínajú ozývať aj samé. Výzvou boli samozrejme aj peniaze na realizáciu a propagáciu. Občas sme to riešili bartrovou spoluprácou – natočili sme napríklad, ako sa tlačia billboardy v spoločnosti Imagewell a oni nám na oplátku poskytli priestor na propagáciu v rámci svojich digitálnych plôch.

Ako môžu verejnosť a čitatelia prispieť k podpore miestnej výroby a remeselníkov prostredníctvom vášho projektu?

Môžu nám dať tip, čo by chceli vidieť, ako sa vyrába. Prípadne môžu prispieť svojimi 2 % z daní, my z toho natočíme ďalších menších podnikateľov, výrobcov a spropagujeme ich aj v zahraničí.

Keby ste mali projekt „Vyrobené na Slovensku“ opísať troma slovami, ktoré by to boli?

Zmysluplný, efektívny a príťažlivý.

Máte nejaké konkrétne plány alebo vízie pre budúcnosť projektu?

Áno, rokujeme s TV stanicami o vytvorení týždennej televíznej relácie Vyrobené na Slovensku. Presne ako na Discovery channel.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Chystajú sa veľké kontroly práce na živnosť, firmám hrozia státisícové pokuty

11. 5. 2024 | Barbora Magočová

Chystajú sa veľké kontroly práce na živnosť, firmám hrozia státisícové pokuty

Švarcsystém je na Slovensku nelegálny, no nie je ľahké ho odhaliť. To má však zmeniť súčasná vláda. Pripravuje sa veľký záťah na „zamestnaných“ živnostníkov. Pokuty hrozia nielen im,... celý článok

Milionár, ktorý skončil bez koruny: Pán Švarc, ktorý „vymyslel“ švarc systém

10. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionár, ktorý skončil bez koruny: Pán Švarc, ktorý „vymyslel“ švarc systém

Miroslav Švarc dodnes žije neďaleko Prahy, berie dôchodok smiešnej sume a býva v dome s priateľkou. Býval to však veľmi bohatý biznismen, po ktorom sa dodnes volá nelegálna, ale stále... celý článok

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

9. 5. 2024 | Redakcia

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala dve novely, ktoré sa týkajú podnikania a investícií. Novela pre podnikateľov odstráni administratívnu záťaž a byrokraciu. Zároveň sa menia pravidlá... celý článok

Renesancia drevárskeho umenia: St.vol vytvára z kalamitného dreva dizajnové ikony

3. 5. 2024 | Redakcia

Renesancia drevárskeho umenia: St.vol vytvára z kalamitného dreva dizajnové ikony

V tichých kútoch východného Slovenska, kde kedysi stála iba stará stodola, dnes prekvitá nábytkárske umenie, ktoré v sebe nesie príbeh a dušu storočného dreva. Spoločnosť St.vol, ktorú... celý článok

Z malého Slovenska do veľkého sveta: Je tu nový projekt, ktorý má ambície zmeniť hru

2. 5. 2024 | Redakcia

Z malého Slovenska do veľkého sveta: Je tu nový projekt, ktorý má ambície zmeniť hru

Nezisková organizácia „Vyrobené na Slovensku“ sa plánuje stať kľúčovým hráčom v podpore slovenských podnikateľov, výrobcov a poskytovateľov služieb, a byť tak hlasom kvality, tradície... celý článok