Až 52 % Buffettovho portfólia tvoria tieto 2 akcie

Warren Buffett (Foto: Flickr)

Od polovice 60. rokov 20. storočia, keď sa Warren Buffett stal generálnym riaditeľom Berkshire Hathaway, dosiahla celková výkonnosť akcií Berkshire triedy A (BRK.A) viac ako 4 900 000 %. Nemožno sa preto diviť, že investori z celého sveta pozorne sledujú kroky a vyjadrenia tohto legendárneho investora.

„Veštec z Omahy“, ako Buffetta prezývajú, má výborný čuch na investície, preto je portfólio jeho investičnej spoločnosti ostro sledované. Po uzatvorení burzy dňa 26. apríla 2024 bola hodnota portfólia Berkshire na úrovni 372 miliárd USD, pričom aktíva sú rozdelené medzi 45 akcií a dva indexové fondy.

Keď sa na Buffettove investície pozrieme zblízka, zistíme, že dve korporácie v súčasnosti tvoria až 52 % portfolia Berkshire Hathaway. Ktoré to sú?

Apple: 41,2 % investovaných aktív (153,3 mld. USD)

Zrejme nikoho neprekvapí, že najväčším podielom (a to s poriadnym náskokom) v portfóliu Warrena Buffetta je technologická spoločnosť Apple (AAPL), ktorú na výročnom stretnutí akcionárov Berkshire Hathaway v roku 2023 označil za „lepšiu spoločnosť, než je tá, ktorú vlastníme.“ Na Apple pripadá viac ako 41 % investovaných aktív portfólia.

Sú to štyri hlavné faktory, pre ktoré si Buffett túto spoločnosť a investíciu zamiloval: značka, inovácie, manažment a návratnosť kapitálu. Pokiaľ ide o prvý faktor, spoločnosť Apple má jedných z najvernejších zákazníkov na svete a patrí medzi najhodnotnejšie globálne značky. Táto lojalita má veľký vplyv na predvídateľnosť tržieb a peňažné toky.

Navyše je to spoločnosť, ktorá je k akcionárom mimoriadne štedrá – okrem toho, že im každoročne rozdáva dividendy vo výške 14,8 miliardy dolárov, za posledných 10 rokov uskutočnila viacero spätných odkupov akcií. Práve včera po ohlásení kvartálnych výsledkov spoločnosť avizovala, že plánuje spätný odkup akcií v objeme 110 miliárd dolárov, čo je najviac v histórii USA.

Apple
Apple

Bank of America: 10,5 % investovaných aktív (39,1 mld. USD)

Ďalšou veľkolepou akciou, ktorá spolu s Apple tvorí 52 % z 372-miliardového portfólia Berkshire Hathaway, je banka Bank of America (BAC), bežne označovaná ako “BofA”.

Neexistuje sektor, do ktorého by Veštec z Omahy investoval tak rád ako do finančného sektora. Dôvod je jednoduchý: je cyklický. Recesie sú normálnou a zároveň nevyhnutnou súčasťou hospodárskeho cyklu. Najlepšie investičné mozgy spoločnosti Berkshire si dobre uvedomujú, že poklesy v ekonomike netrvajú dlho. Len tri recesie od roku 1945 trvali aspoň 12 mesiacov a žiadna nepresiahla dĺžku 18 mesiacov.

BofA je spomedzi najväčších amerických bánk (podľa aktív) najcitlivejšou na zmeny úrokových sadzieb. V rámci boja s vysokou infláciou začal Federálny rezervný systém (Fed) agresívne zvyšovať sadzby, čo sa prejavilo v tom, že BofA dosahuje každý kvartál miliardové príjmy z úrokov. Pokiaľ bude inflácia naďalej tvrdohlavo vysoká a Fed bude nútený oddialiť cyklus znižovania sadzieb, Bank of America by z toho mala opäť profitovať.

Americkej veľkobanke sa vyplácajú aj pokračujúce investície do technológií. Úspešne presunula 76 % svojich spotrebiteľských domácností na digitálne bankovníctvo a v priebehu štvrťroka, ktorý sa skončil v marci, zrealizovala 50 % všetkých predajov spotrebiteľských úverov online alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie.

Digitálne transakcie sú pre banky podstatne lacnejšie ako osobný kontakt a s rastúcou mierou zavádzania digitálneho bankovníctva by sa mala zvyšovať aj prevádzková efektívnosť banky BofA.

Akcie bánk sú známe aj pre svoje programy návratnosti kapitálu. Keď americká ekonomika expanduje, nie je neobvyklé, že predstavenstvo Bank of America vracia svojim akcionárom viac ako 20 miliárd USD ročne prostredníctvom dividend a spätných odkupov.

Zdroje: fool.com; autor

98 %

Spoľahlivý broker

Investovanie do fyzických akcií

350+ ETF

Zákaznícka podpora v SK / CZ jazyku

77% účtov retailových investorov končí pri obchodovaní s týmto poskytovateľom v strate.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre