Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: 36 percent ľudí verilo, že Korčok bol v ŠtB, pre štvrtinu bola dôveryhodná správa, že je americký agent

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň, v dnešnom MediaBrífingu sa dočítate:

  • aké dezinformácie sa u nás úspešne šírili v prvom kvartáli 2024;
  • čo o svojom biznise prezradili šéfovia slovenských médií;
  • sloboda tlače na Slovensku sa zhoršuje;
  • ďalšie dôležité správy o médiách a internete.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Každý štvrtý Slovák zachytil nepravdivú správu, že prezidentský kandidát Ivan Korčok má americký pas a je tak americkým občanom a agentom USA. Pre 25 percent zo všetkých respondentov bola táto správa dôveryhodná.

Informáciu, že Korčok bol spolupracovníkom ŠtB a udával svojich spolužiakov, zachytilo 45 percent obyvateľov. Až 36 percent opýtaných malo tendenciu tejto správe veriť.

Vyplýva to z prieskumu Stredoeurópskeho observatória digitálnych médií (CEDMO), ktoré analyzovalo nepravdivé správy na internete v prvom štvrťroku 2024.

Viac informácií: Väčšina dezinformácií v prvých troch mesiacoch roka sa týkala domácej politiky a vojny na Ukrajine. Šírili sa ale aj správy proti EÚ a NATO.

  • V Česku zasiahla najrozšírenejšia dezinformácia 45 % populácie, na Slovensku až 58 %.
  • Najviac ľudí (58 %) u nás zasiahla nepravdivá informácia, že vojna je len na východe Ukrajiny, nie v Kyjive. Túto nepravdu rozšíril premiér Robert Fico, dôveryhodná bola pre 37 % opýtaných.
  • Nepravdivú informáciu o vyslaní slovenských vojakov na Ukrajinu zachytilo 53 % obyvateľov. Aj túto správu rozšíril Fico a tvrdil, že sa tomu snaží zabrániť, a preto mu hrozí odvolanie z funkcie. Správe malo tendenciu veriť 40 % obyvateľov.
  • V marci sa tiež šírila dezinformácia, že otec lídra PS a novinár Denníka N Martin M. Šimečka bol členom komunistickej strany a spolupracovníkom ŠtB. Dôveruje jej 48 % opýtaných.
  • V Česku bola najrozšírenejšia nepravdivá správa, že elektromobily sú pre životné prostredie škodlivejšie ako autá so spaľovacím motorom a sú nespoľahlivé pre časté požiare batérií. Uverilo jej 58 % Čechov a 55 % Slovákov.
  • V oboch krajinách sa tiež rozšírila nepravdivá správa, že Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a EÚ uzavreli pandemickú zmluvu, ktorá dáva WHO právomoc presadzovať povinné očkovanie a povinné karantény v prípade pandémie. Správu považuje za dôveryhodnú 29 % Čechov a 33 % Slovákov.

Čísla: Fact-checkeri v Poľsku, Česku a na Slovensku zverejnili v prvom kvartáli tohto roku 454 článkov, najviac (209) sa týkalo domácej politiky, informovalo CEDMO.

Graf – CEDMO

Stojí za pozornosť: Až 36 percent Slovákov by chcelo totalitu, ukázal najnovší prieskum Globsec Trends. Zároveň si však 80 percent obyvateľov myslí, že demokracia je pre našu krajinu najlepšia. „Tieto zistenia poukazujú na možný nedostatok vzdelania alebo verejného diskurzu o znakoch a nebezpečenstvách totalitného režimu, ktorý by mohli alebo už využívajú extrémistickí politickí aktéri,“ usudzujú autori prieskumu.


Čo o svojom biznise prezradili šéfovia slovenských médií

Foto N – Tomáš Benedikovič

Pred dvoma týždňami sa v Bratislave konala konferencia Mediálne trendy 2024, na ktorej sa v panelovej diskusii stretli šéfovia viacerých slovenských médií. Čo stálo za pozornosť?

Vydavateľstvo News & Media Holding má 50 percent

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Ivan Korčok

Médiá

Mediabriefing logoMediaBrífing

Prezidentské voľby 2024

Slovensko

Teraz najčítanejšie