Rôzne

Búrky prinášajú lejak aj TROMBY: Blýska sa priamo na našich hraniciach

Búrky, ktoré sa tvoria na juh od nás, prinášajú výdatný lejak. Niekoľko bleskov už udrelo aj priamo na našich hraniciach. V Taliansku zase videli až dve tromby.

Ilustračný obrázok k článku Búrky prinášajú lejak aj TROMBY: Blýska sa priamo na našich hraniciach
Zdroj: TASR/AP

Krátko pred 14. hodinou sa dnes popoludní začali tvoriť búrkové bunky neďaleko našich hraníc. Tie sa na území Maďarska stále tvoria a presúvajú sa západným smerom. Niekoľko bleskov ale už stihlo udrieť aj priamo na našich hraniciach, informuje iMeteo.sk.

Počasie na západe Slovenska je dnes diametrálne odlišné od ostatného územia, kde panuje slnečné, teplé prípadne polooblačné počasie s teplotami, ktoré znova presahujú hranicu letného dňa.

O 16. hodine bolo napríklad v Čaklove (okres Vranov nad Topľou) až +26,3 °C. O takejto teplote môžu napríklad v našom hlavnom meste len snívať. Teplota je tu takmer o 10 stupňov nižšia a pohybuje okolo +16 °C až +17 °C.

Búrky prinášajú lejaky

Spoza našich hraníc hlásia aj výrazné zrážky. Na facebookovej stránke čitatelia Időkép komentujú, že napríklad v Győr-Moson-Sopron či v Öttevény spadlo v priebehu niekoľkých minúť 13 až 18 mm zrážok. Čo predstavuje v rámci jednej prehánky 13 až 18 litrov vody na meter štvorcový.

V Európe je búrlivo

Ešte južnejšie od nás, v Taliansku, dnes búrky vyprodukovali aj dve tromby. Počas včerajších búrok tam včera zosadli ďalšie dve tornáda. Krupobitie zasiahlo aj samotné hlavné mesto, Rím.

V Ríme počas dnešného dňa spadlo priemerne od 13 do 18 mm zrážok, ale lokálne aj viac. V časti Vigne-Nuove to bolo až 39 mm a vo východnom Ríme 24 mm. Najviac zrážok spadlo na Lariano, čo je obec neďaleko hlavného mesta, a to až 52 mm.

Ilustračné foto

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM