Spoločnosť Apple vo štvrtok 2. mája oznámila výsledky hospodárenia za druhý štvrťrok. Ukázali, že kvartálne tržby klesli menej, ako očakával trh, zatiaľ čo zisky prekonali odhady Wall Streetu, vďaka čomu akcie posilnili vzápätí po oznámení výsledkov o päť percent. Spoločnosť tiež oznámila, že vyčlení 110 miliárd dolárov na spätné odkúpenie akcií a zvýšila svoju dividendu na 0,25 dolára na akciu. Najdôležitejšie príjmy spoločnosti za prvé tri mesiace v roku, z ich vlajkovej lode iPhone, dosiahli 46 miliárd dolárov, čo je 10-percentný medziročný pokles z 51,3 miliardy dolárov.

Akcie Applu za posledný rok vzrástli len o tri percentá, pričom iní technologickí lídri si pripisujú desiatky percent. Akcie Microsoftu za rok spevnili o 30 percent, Meta si pripisuje až 83 percent, a akcie Alphabetu sú vyššie o 56 percent.

Dobrý pocit z Číny

Príjmy spoločnosti Apple z Veľkej Číny, ktorá zahŕňa pevninskú Čínu, Taiwan, Singapur a Hongkong, medziročne klesli o osem percent na 16,37 miliardy dolárov. Analytici boli skeptickejší a očakávali tržby vo výške 15,87 miliardy dolárov. Apple generuje v Číne 18 percent z celkových tržieb.

„Mám z Číny dobrý pocit. Myslím viac na dlhodobý horizont ako na budúci týždeň,“ povedal T. Cook.

„Všetky médiá, ktoré tvrdili, že predaj iPhonov bol v Číne slabý... Nevieme, kde berú svoje čísla. V Číne sme zaznamenali zrýchlenie, predovšetkým v oblasti iPhonov. Čína je náš najväčší rozvíjajúci sa trh, ale začíname byť veľkými aj na iných rozvíjajúcich sa trhoch,“ povedal pri hodnotení výsledkov hospodárenia finančný riaditeľ Applu Luca Maestri.

Warren Buffett
Neprehliadnite

Prečo sa oplatí čítať Buffettove listy akcionárom. Aby nám AI nevygumovala sedliacky rozum

Apple vykázal celkový zisk na akciu vo výške 1,53 dolára pri príjmoch 90,8 miliardy dolárov. Podľa odhadov analytikov, ktoré zostavila agentúra Bloomberg, Wall Street očakávala mierne nižší zisk a predikovala Applu 90-miliardové tržby. To je pre investorov najpodstatnejšia informácia. Napriek pretrvávajúcim problémom vzhľadom na zostrujúcu sa konkurenciu z Číny a celkový slabší rast firmy sa pohyby na akciách smerom nahor dejú vtedy, keď firma dokáže prekonať odhady analytikov.

Apple neposkytol oficiálne výhľady na nasledujúce mesiace, ale generálny riaditeľ firmy Tim Cook pre CNBC povedal, že celkové tržby porastú počas ďalšieho štvrťroka „nízkymi jednocifernými číslami“.

Firma sa bude musieť v najbližších mesiacoch vysporiadať so silnými čínskymi konkurentmi Huawei a Xiaomi, v kombinácii so spomaľujúcou sa ekonomikou v Číne, ktorá znižuje jeho predaje.

Silný v službách, inde stagnuje

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa