Recept na krehké vafle, ktorý nesklame

Zdieľať
vafle
Recept na krehké vafle, ktorý nesklame Foto: depositphotos.com

Wafle sú nielen výbornou pochúťkou, ale aj gastronomickým fenoménom, ktorý si vyžaduje špeciálny prístroj a lásku k pečeniu. Tento článok vám predstaví ich bohatú históriu a moderné varianty.

Wafle sú nielen chutné, ale prinášajú s sebou aj kúsok kulinárskej histórie. Vyznačujú sa krásnym vzhľadom, sú krehké a neodolateľné nielen pre deti, ale aj dospelých. Navyše ich môžete pripravovať v sladkej aj slanej verzii. V Belgicku, ktoré je považované za domovinu tohto dezertu, sa wafle stali symbolom národnej kuchyne. Aj keď ich presný pôvod nie je úplne jasný, v Belgicku získali svoj typický tvar a preslávili sa po celom svete.

Prvotné recepty na wafle sa objavili už v 13. a 14. storočí a boli základom pre mnohé kulinárske inovácie. Prvotne sa pripravovali predovšetkým so soľou, múkou, vínom a trochou syra, no neskôr sa začali pridávať sladké ingrediencie ako smotana, mlieko, maslo a korenie ako škorica, muškátový orech a kardamom.

Belgické wafle, ako ich poznáme dnes, boli populárne predstavené na svetovej výstave Expo 58 v Bruseli. Tradicionálne sa vyrábajú z kysnutého cesta, ale ak ste pod časovým tlakom, môžete použiť aj prášok do pečiva. Domáci pekári by rozhodne mali vyskúšať kvaskové wafle, v ktorých môžu zužitkovať prebytky kvásku.

Jedinou nevýhodou je, že na ich prípravu potrebujete špeciálny vaflovač, ktorý umožňuje pripraviť nielen wafle, ale aj zapečené toasty, mini donuty, omelety, placky, lievance alebo grilované mäso.

vafle s ovocím
Recept na krehké vafle, ktorý nesklame Foto: www.freepik.com

Rýchle domáce vafle

Doba prípravy: 30 minút

Ingrediencie:

  • 220 g hladkej múky
  • 6 g kypriaceho prášku
  • 1 vajce
  • 40 g krupicového cukru
  • 8 g vanilkového cukru
  • 250 ml mlieka
  • 50 g masla
  • štipka soli
  • rastlinný olej

Na podávanie:

Čerstvé, kompótované alebo sušené ovocie, lieskooriešková nátierka, zaváraniny, sekané oriešky, čokoládová poleva, šľahačka, kyslá smotana, javorový sirup…

Príprava:

  1. Rozpustite maslo a nechajte ho mierne vychladnúť.
  2. Múku preosejte s kypriacim práškom a vmiešajte štipku soli.
  3. V miske prešľahajte vajcia s krupicovým a vanilkovým cukrom.
  4. K zmesi striedavo pridávajte mlieko, múku a rozpustené maslo.
  5. Rozohrejte vaflovač a dosky zľahka potrite rastlinným olejom.
  6. Naberačkou vlejte cesto, priklopte a pečte dozlatista.
  7. Hotové vafle ozdobte podľa chuti a podávajte.
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané