Denník N

Prečo v zbierke Munícia pre Ukrajinu občas klesne suma? Je za tým kurz českej koruny

Príspevky v zbierke Munícia pre Ukrajinu stále pribúdajú. Foto - N
Príspevky v zbierke Munícia pre Ukrajinu stále pribúdajú. Foto – N

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Keď sa v polovici apríla rozbehla na Slovensku zbierka Munícia pre Ukrajinu, rozhodla sa do nej prispieť. Obaja jej dedovia bojovali v druhej svetovej vojne a o pôsobení v slovenskej armáde jej rozprávali.

„Musela som sa zamyslieť nad situáciou na Ukrajine po vypočutí výrokov diplomata, ktorý povedal, že ak padne Ukrajina, bude na rade Slovensko. Aj pán Otto Šimko mi potvrdil slová mojich starých rodičov,“ napísala jedna z darkýň, prečo zbierku podporila. Okrem toho si začala zapisovať, ako v jednej z najúspešnejších zbierok Slovenska pribúdajú peniaze.

Nedávno si však na webovej stránke zbierky všimla, že sa vyzbieraná suma znížila, hoci darcov pribudlo. Zbierka trvala v piatok už 18. deň a zapojilo sa do nej takmer 65-tisíc darcov, ktorí zaslali vyše 4,1 milióna eur.

Nazrime do zápiskov ženy, ktorá pravidelne sleduje jej priebeh a ozvala sa redakcii.

17. deň zbierky: 4 100 618 eur, prispelo 64 359 občanov,
18. deň zbierky: 4 088 228 eur, prispelo 64 480 občanov,
rozdiel: mínus 12 390 eur, pribudlo 121 darcov.

Na podobnú nezrovnalosť narazila ešte raz, a keďže tomu nerozumie, oslovila redakciu Denníka N s otázkou, ako je to možné. Rozdiel si všimli aj ďalší čitatelia.

Aké je vysvetlenie?

Ak zašlete peniaze do zbierky na nákup munície pre ukrajinskú armádu, ktorá sa bráni pred ruskou agresiou, idú na účet českého Nadačného fondu pre Ukrajinu. Ten aj poskytol vysvetlenie k nezrovnalosti – je jednoduché.

Peniaze nikam nemiznú, rozdiel vzniká preto, že účet fondu je vedený v Českej republike; podľa toho, ako sa hýbe jej kurz voči euru, môže sa pri prepočte medzi dvoma menami znížiť vyzbieraná suma, aj keď darcovia pribúdajú.

Jiří Ibl z Nadačného fondu pre Ukrajinu vysvetľuje, že takéto „skoky“, pri ktorých na webovej stránke zbierky klesla vyzbieraná suma v dôsledku pohybov v kurze českej koruny voči euru prebiehajú od začiatku jej vyhlásenia.

Keď však v prvých dňoch zbierky peniaze pribúdali veľmi rýchlo, bolo to až v státisícoch eur za deň a aj rýchlejšie, takéto drobné kurzové zmeny neboli viditeľné. Teraz, keď už príspevky chodia menej, sú tieto kurzové pohyby viditeľnejšie.

„Pri nižšej vyzbieranej sume išlo o nepatrné čiastky. Aktuálne už prekročila štyri milióny eur, a preto je aj kurzový prepočet viditeľnejší,“ povedal Ibl.

Ruský postup na mnohých úsekoch je umožnený aj tým, že Ukrajinci nedokážu odpovedať adekvátnou delostreleckou paľbou. Foto – TASR/ukrajinský generálny štáb

Ako konkrétne sa hýbe kurz?

Napríklad z 2. na 3. mája česká koruna posilnila z kurzu 25,08 na 24,95 koruny za jedno euro. Keďže darcovia zo Slovenska posielajú príspevky hlavne v eurách online, tie sa pravidelne prepočítavajú na české koruny podľa platného kurzu, a tak môže vzniknúť rozdiel. A tak sa stane, že v istom momente sa pre kurzový vývoj môže objaviť na webovej stránke zbierky o niečo nižšia vyzbieraná suma.

Z vyzbieranej čiastky sa zatiaľ nič neminulo, momentálne sa dohaduje prvý nákup munície.

Zbierka vznikla ako reakcia na postoj vlády Roberta Fica, ktorá sa nepripojila k českej iniciatíve pomôcť Ukrajine so zháňaním delostreleckej munície, ktorej majú momentálne nedostatok.

„Keď nie vláda, posielame my.“

Organizátori uviedli zbierku slovami: „Keď nie vláda, posielame my.“ Stoja za ňou organizácie a aktivisti, ktorí majú s pomocou Ukrajine dlhodobé skúsenosti: Mier Ukrajine, Darček pre Putina, Donio či All4Ukraine.

Kampaň podporili aj verejne známi ľudia. Medzi nimi je aj takmer storočný Otto Šimko, bývalý partizán, účastník Slovenského národného povstania a neskôr aj väzeň nemeckých okupantov. Šimko vo videu hovorí, že k podpore tejto zbierky ho nasmerovala aj jeho vlastná povstalecká skúsenosť.

„S agresormi nebolo možné vyjednávať, bolo treba ich poraziť. Táto skúsenosť z druhej svetovej vojny platí aj pre Ukrajinu,“ vraví Šimko.

Otto Šimko. Foto N – Vladimír Šimíček

Premiér Robert Fico zo Smeru o zbierke povedal, že ide o „prd do Stromovky“. „Bude to o rok alebo dva tak isto – všetky peniaze sa minú, časť sa z toho možno ukradne, ale nič sa na Ukrajine nezmení a budeme tam, kde sme teraz,“ vyhlásil predseda vlády pre televíziu Joj24.

Iniciátor zbierky Fedor Blaščák z Nadácie otvorenej spoločnosti reagoval, že Fico znevážil všetkých, ktorí prispeli. Zbierka vyvolala ohlas v zahraničí, o Slovenku písali svetové médiá a prezentovali ju ako obídenie populisticko-nacionalistickej vlády.

Organizátori: Bez českého fondu by to nešlo rýchlo

Organizátori občianskej zbierky na webovej stránke informujú, že sa českého partnera, teda Nadačný fond pre Ukrajinu, rozhodli využiť, pretože má skúsenosti v oblasti zbierok na nákup zbraní. Na Slovensku podobný subjekt nie je.

„Ak by sme ho chceli založiť, získať účet a zriadiť platobné brány, trvalo by to mesiace, ktoré ukrajinskí obrancovia nemajú. Potrebujeme konať rýchlo,“ píšu organizátori.

Na nákup munície pôjde celá vyzbieraná suma. Nadačný fond pre Ukrajinu platí svoju prevádzku z predaja tričiek a ďalších predmetov s ukrajinskou tematikou.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vojenské nákupy

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie