Denník N

Graf dňa: Životná úroveň východnej časti EÚ sa vyrovnáva južnej Európe

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • MMF predpovedá, že v roku 2029 bude Slovinsko bohatšie ako Taliansko. 
  • Slovensko si v rebríčku životnej úrovne v EÚ udrží piate miesto odspodu, predbehne ho však Rumunsko.

Stredná a východná Európa sa v najbližších rokoch bude svojim bohatším partnerom z Európskej únie ďalej ekonomicky približovať. Podľa Medzinárodného menového fondu (MMF) bude do konca dekády životná úroveň v niektorých krajinách regiónu vyššia ako v južnej Európe.

Najvyspelejší štát z postkomunistických členov EÚ, Slovinsko, by v roku 2029 mal byť už bohatší ako Taliansko, ukazuje Graf dňa z odhadov hrubého domáceho produktu na obyvateľa, očisteného o rozdielne cenové hladiny. Dnes tretej najväčšej európskej ekonomike bude na krk dýchať aj Litva, s malým odstupom nasleduje Poľsko.

Slovensko si v rebríčku životnej úrovne udrží

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Graf dňa

Redaktori Denníka E v Grafe dňa vysvetľujú kontext najzaujímavejších dát dňa. Ako newsletter ho posielame každý pracovný deň podvečer.

Ekonomika

Teraz najčítanejšie