Denník N

Orangutan doktorom. Prvý raz videli, ako ľudoop použil liečivú rastlinu na ranu na tvári

Rana na tvári Rakusa sa úplne zahojila necelý mesiac po aplikácii liečivej rastliny. Foto – Armas/Suaq project
Rana na tvári Rakusa sa úplne zahojila necelý mesiac po aplikácii liečivej rastliny. Foto – Armas/Suaq project

Orangutan Rakus najprv požul listy rastliny a šťavu z nich si priložil priamo na ranu na tvári. „Toto správanie opakoval niekoľkokrát a trvalo sedem minút,“ uvádza štúdia. „Rakus si potom celú ranu natrel rozdrvenou rastlinou, až kým [odhalené] mäso nebolo celé pokryté materiálom z listov.“

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V hlbinách pralesa v Indonézii nie sú žiadne lekárne, kam by miestni mohli ísť, aby si kúpili obväz alebo lieky na rany. Domorodci sa liečia iba tým, čo im poskytne les.

Rovnaké správanie sa po prvý raz pozorovalo u iného živočícha ako človeka.

Článok, ktorý vyšiel tento týždeň vo vedeckom časopise Scientific Reports, opisuje, ako si miestny orangutan vytlačil šťavu z liečivej rastliny na ranu na tvári a rozdrvené listy použil ako obklad.

Za niekoľko dní sa rana zacelila a zhruba mesiac nato bola úplne zahojená.

Vyšší level správania

„Ide o fascinujúci príklad zámerného ošetrenia rán pri voľne žijúcich orangutanoch,“ cituje časopis Scientific American Cheryl Knottovú, antropologičku z Bostonskej univerzity.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie