Bryndza – kuracie prsia plnené bryndzou

0
Bryndza

Bryndza je tradičný slovenský syr vyrobený z ovčieho mlieka. Je to mäkký syr s kyslou chuťou a krémovou konzistenciou. Bryndza je veľmi populárna v slovenskej kuchyni a je hlavnou zložkou mnohých tradičných jedál, ako napríklad bryndzové halušky (dumplings s bryndzou), bryndzové pirohy a bryndzové pagáče (krehké placky).

Tu je niekoľko zaujímavostí o bryndzi:

  1. Pôvod a história: Bryndza má hlboké korene v slovenskej kuchyni. Vyrábali ju už v stredoveku. Považuje sa za jednu z najstarších odrôd syra na Slovensku.
  2. Regióny produkcie: Tradície výroby bryndze sú najsilnejšie v oblastiach Slovenského národného parku, ako napríklad v regiónoch Podhájska, Šaris, Oravy a Zvolenska. Tieto regióny sú známe nielen svojou kvalitnou bryndzou, ale aj bohatou pestrosťou kultúrnych tradícií.
  3. Ochránené označenie: V roku 2008 získala bryndza ochrannú známku EÚ s označením “Bryndza slovenská”. Toto označenie zaručuje, že syr bol vyrobený podľa prísnych noriem a tradícií slovenskej kuchyne.
  4. Nutričná hodnota: Bryndza je bohatá na bielkoviny a vápnik. Obsahuje tiež tuk a sodík. Preto ju konzumujte s mierou ako súčasť vyváženej stravy.
  5. Kulinárske využitie: Okrem tradičných slovenských jedál sa bryndza stala obľúbenou prísadou do rôznych druhov jedál po celom svete. Často sa používa na prípravu rôznych druhov syrových omáčok, nátierok alebo dokonca ako plnka do sendvičov.
Bryndza má hlboké korene v slovenskej kuchyni. Vyrábali ju už v stredoveku. Považuje sa za jednu z najstarších odrôd syra na Slovensku.

Bryndza je pre Slovákov nielen súčasťou ich kuchyne, ale aj dôležitou súčasťou ich kultúry a tradícií. Je to symbol spojenia s prírodou a dedičstvom minulosti, ktorý pretrváva aj v modernom svete.

Kuracie prsia plnené bryndzou a slaninou

Kuracie prsia plnené bryndzou - recept

Počet porcií: 6

Potrebujeme

  • pučidlo na zemiaky
  • potravinovú fóliu
  • tĺčik na mäso


Suroviny

  • 1 kg kuracích pŕs
  • 1 kg zemiakov
  • olivový olej Primadonna
  • 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
  • 250 g bryndze
  • 1 hrsť čerstvej pažítky
  •  morská soľ
  • čierne korenie
  • 100 g šunky alebo slaniny
  • 2 lyžice masla
  • šťava z citróna

POSTUP

Pučené zemiaky s cibuľkou

Očistené zemiaky nakrájame na menšie kúsky a uvaríme v osolenej vode domäkka. Scedíme, pridáme dozlatista osmažené biele časti lahôdkovej cibuľky a popučíme. Podľa potreby dosolíme.

Kuracie prsia plnené bryndzou

Bryndzu dôkladne zmiešame s nasekanou pažítkou. Mierne ochutíme soľou a čiernym korením. Kuracie prsia opláchneme, osušíme a očistíme.

Rozrežeme tak, aby vznikli tenké plátky a pod fóliou ich naklepeme. Osolíme a okoreníme. Na každý uložíme plátky šunky alebo slaniny a pridáme lyžicu bryndzovej plnky.

Preložíme tak, aby vznikli kapsy, ktoré opečieme na rozohriatom olivovom oleji po celom obvode do zlatohneda. Potom ich ešte vložíme na 5 minút do rúry rozohriatej na 200 °C.

Do výpeku pridáme lyžicu masla a trochu citrónovej šťavy, jednoducho tak vytvoríme omáčku.

SERVÍROVANIE

Kuracie prsia plnené bryndzou podávame s pučenými zemiakmi. Na záver prelejeme omáčkou a dozdobíme nasekanou zelenou časťou lahôdkovej cibuľky.

Foto: http://www.canva.com

  • Do kín prišla Zakázaná túžba
    Vekový rozdiel spoločnosť vo všeobecnosti vníma ako prekážku v budovaní plnohodnotného vzťahu. A čo ešte, ak je tou staršou z dvojice žena a muž je od nej mladší o celých 15 rokov? Práve o takomto páre rozpráva snímka Zakázaná túžba, ktorá práve teraz vstúpila do slovenských kín. Hlavnou hrdinkou filmu Zakázaná túžba je Olga (Magdalena Boczarska), úspešná žena s vybudovanou kariérou a postavením,… Read more: Do kín prišla Zakázaná túžba
  • Choroby s číslami. Ktoré to sú?
    Každý rok o takomto čase sa skloňujú alergie. Majú svoju sezónu a rastú medzimesačne aj medziročne. Rastie aj počet infekčných ochorení, ako je piata, šiesta a siedma choroba u detí a mladých ľudí. Čo robiť, ako si posilniť imunitu a aké choroby sa skrývajú pod číslami? “Obzvlášť opatrné musia byť tehotné ženy. A ľudia so zníženou… Read more: Choroby s číslami. Ktoré to sú?
  • Hypertenzia vás môže potichu zabíjať
    17. máj je Svetový deň hypertenzie. Hypertenzia alebo vysoký krvný tlak sa týka najmä mužov. Teda postihuje najmä ich, no neznamená to, že ženám sa vyhýba. Hypertenzia je zradná v tom, že často nevysiela žiadne varovania. Človek tak necíti žiadne príznaky alebo ťažkosti. V tomto prípade platí, že najdôležitejšia je prevencia. Je lepšie predvídať, ako potom hasiť… Read more: Hypertenzia vás môže potichu zabíjať
  • Ako sa buduje sebavedomie?
    Sebavedomie je základným pilierom nášho emocionálneho zdravia. Ovplyvňuje kvalitu nášho života, našu schopnosť viesť šťastný život a budovať si kvalitné vzťahy. Nedostatočná sebadôvera sa môže odraziť v každodennom živote i pracovnom prostredí. Ako sa vyvíja sebavedomie a akými technikami si ho budovať? Budovanie sebavedomia. Sebavedomie sa vyvíja v ranom detstve Sebavedomie je proces, ktorý sa počas nášho života neustále mení… Read more: Ako sa buduje sebavedomie?
  • Vyskúšajte stredomorský jedálniček
    Pravidelne sa objavujú nové druhy diét, nové trendy v stravovaní, moderné alternatívne smery. V domnienke konečne efektívneho spôsobu stravovania s výsledkom rýchlej redukcie hmotnosti sa púšťame často do drastických diét. Vysúšajte stredomorský jedálniček. Z čoho sa skladá? Najefektívnejšie je dlhodobé stravovanie sa pomocou ľahkého, chutného a pestrého jedálnička, ktorého korene pochádzajú zo stredomorskej kuchyne. Medzi všetkými možnými… Read more: Vyskúšajte stredomorský jedálniček

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.