Denník N

Ničenie nepredaného oblečenia a obuvi bude v Európskej únii zakázané

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V záujme podpory férových a spravodlivých volieb Facebook vyžaduje od subjektov, ktoré chcú nasadiť politickú reklamu, overenie. Prečítajte si viac o troch krokoch tohto procesu.

Autori pracujú pre portál Euractiv.sk

  • Nariadenie o ekodizajne má posilniť trvanlivosť, opätovné využitie a recykláciu.
  • Európa má príliš veľa malých operátorov, riešením je väčšie prepojenie trhov.
  • Čítate newsfilter o európskej ekonomike, ktorý vychádza každý piatok.

1. Nepredané oblečenie a obuv sa už nemajú ničiť

Európsky parlament prijal nariadenie o ekodizajne, čaká sa už len na podpis členských krajín. Ten by mal byť formalitou, nové pravidlá tak vstúpia do platnosti o niekoľko týždňov. Majú posilniť trvanlivosť, možnosť opätovné využitia, opravy či recyklácie výrobkov.

Špeciálne pravidlá zavádza pre výrobcov a predajcov odevov a obuvi: nepredané kusy sa už nebudú môcť ničiť. Zákaz začne platiť pre veľké firmy o dva roky a pre stredné firmy o šesť rokov. Malé firmy dostali úplnú výnimku.

O čo ide

V súčasnosti platí v EÚ Smernica o ekodizajne, prijatá v roku 2009. Pokrývala najmä energeticky náročné skupiny produktov. Nové nariadenie však tieto pravidlá rozšíri na prakticky všetky predávané tovary na európskom trhu.

Každý výrobok by mal byť navrhnutý a vyrobený tak, aby sa zabezpečila jeho maximálna životnosť a aby ho bolo možné upgradovať (namiesto kúpy nového). Pokazené tovary sa majú dať opraviť a keď sa prestanú používať, recyklovať.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Európska únia

Firmy

Priemysel

Týždeň v európskej ekonomike

Ekonomika, Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie