Denník N

Drucker zatvorí dve reedukačné centrá a chystá reformu. Dieťa má právo na to, aby ho vypočul aj sudca

Reedukačné centrum v Trstíne a Bystričanoch. Foto - Generálna prokuratúra SR a Tomáš Hrivňák
Reedukačné centrum v Trstíne a Bystričanoch. Foto – Generálna prokuratúra SR a Tomáš Hrivňák

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas) rozhodol o zatvorení dvoch reedukačných centier, a to v Trstíne a v Bystričanoch. Dovedna je v oboch centrách vyše 30 detí, tie by mali presunúť do iných reedukačných zariadení do konca júna.

Rozhodnutie ministra prichádza po správe generálnej prokuratúry, ktorá priniesla šokujúce zistenia o porušovaní práv detí v zariadeniach na celom Slovensku. Ministerstvo školstva sa po jej zverejnení rozhodlo samo vykonať kontrolu v reedukačných centrách a riešiť zanedbaný stav.

Zariadenia v Trstíne a Bystričanoch podľa Druckera nezatvárajú v súvislosti so zisteniami generálnej prokuratúry. Dôvodom je podľa neho nevyhovujúci stav budov – obe sú historickými kaštieľmi. Problém je aj nedostatok zamestnancov, čo spôsobuje, že tí, čo sú v centrách, často nezvládajú deti s ťažkými zdravotnými a psychickými problémami.

Minister školstva predstavil aj ďalšie opatrenia, ktorými chce reformovať systém špeciálnych výchovných zariadení. Deti po novom pred zaradením do reedukačného centra vypočuje sudca. Dnes totiž často sudcovia rozhodujú len na základe dokumentov od sociálnej kurately.

„Právo byť vypočutý je základné právo,“ hovorí Kálmán Petőcz, riaditeľ Sekcie národnostného a inkluzívneho vzdelávania.

Dievčatá z Trstína presunú do Levoče a Košíc

Reedukačné centrá v Trstíne a Bystričanoch sídlili v historických kaštieľoch, v ktorých boli plesnivé a ošarpané steny. Na Vianoce v Trstíne vypukol požiar, ktorý poškodil značnú časť budovy. Drucker tvrdí, že sanovanie priestorov by si vyžiadalo veľké investície, a tak sa rozhodli deti presunúť.

V Trstíne neďaleko Trnavy je okolo 20 dievčat, ktoré by sa mali od konca júna

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Mladí

Školstvo

Tomáš Drucker

Slovensko

Teraz najčítanejšie