Nielen žltačka. Aj tieto nepríjemné infekčné choroby sa často prenášajú neumytými rukami

Mononukleóza, piata choroba či gastroenteritídy alebo ľudovo povedané črevné chrípky. To je len niekoľko chorôb, v ktorých majú prsty neumyté a špinavé ruky.

03.05.2024 15:00
ruky, umývanie rúk, mydlo, voda Foto:
Umývaním rúk môžete zabrániť viacerým ochoreniam.
debata

„Hygiena rúk nie je len vecou čistoty, ale predovšetkým ochrany zdravia. Pri dotyku s kontaminovaným povrchom sa na ruky môže preniesť patogén, ktorý putuje na ďalší povrch či predmet, alebo pri kontakte s ústami, nosom či očami preniká do tela a spôsobuje ochorenie. Takýmto spôsobom sa dokáže šíriť množstvo ochorení, vrátane takých, u ktorých sú známejšie prenosy vzdušnou cestou ako napríklad chrípka,“ vysvetľuje Úrad verejného zdravotníctva pri príležitosti Svetového dňa hygieny rúk. Medzi ďalšie ochorenia patria napríklad:

Hepatitída A

Hepatitída typu A je dokonca známa ako choroba špinavých rúk. Spôsobuje ju vírus hepatitídy A, ktorý u človeka vyvoláva vírusový zápal pečene. Vírus sa najčastejšie prenáša rukami, obyčajne pri nedodržaní zásad osobnej hygieny – obzvlášť pri nedostatočnom umývaní rúk po toalete a pred jedlom, pri tesnom kontakte, hlavne v rodinách a v detských kolektívoch.

Tento vírus je veľmi odolný proti vplyvom vonkajšieho prostredia. Na rukách prežije niekoľko hodín a na povrchoch dve hodiny až 60 hodín. Choroba začína príznakmi pripomínajúcimi chrípku, objavujú sa aj gastrointestinálne príznaky spojené s bolesťou brucha, typické sú bolesti kĺbov, celková nevoľnosť, zvýšená teplota, prítomný býva i tmavý moč. O niekoľko dní sa u väčšiny chorých objaví žltačka, teda žlté sfarbenie kože či očných bielok.

hepatitída, žltačka Čítajte viac Žltačka nie je len chorobou špinavých rúk

Infekčná mononukleóza

Pôvodcom nákazy je herpetický vírus Epstein-Barrovej. Prameňom nákazy je výhradne človek, často bezpríznakový nosič. Nosičstvo v rekonvalescencii je dlhodobé, vírus sa vylučuje slinami a nosohltanovým sekrétom. K prenosu dochádza pri priamom kontakte slinami (najmä pri bozkávaní) a infekčnými kvapôčkami, nepriamo kontaminovanými predmetmi.

Nákaza prebieha rôzne, predovšetkým v závislosti od veku a infekčnej dávky. Typický klinický obraz je charakterizovaný povlakovou angínou a obojstranným zdurením podčeľustných a krčných uzlín, horúčkou a zväčšením sleziny. Častou komplikáciou je postihnutie pečene. Vírus môže prežívať v organizme a pri poklese odolnosti sa reaktivovať.

Akútne gastroenteritídy

Rotavírusy sú príčinou náhle sa objavujúcich gastroenteritíd najmä u malých detí. Za faktor prenosu sa považujú najmä ruky znečistené stolicou infikovanej osoby alebo predmety znečistené kontaminovanými rukami. Na prenose nákazy sa zúčastňujú aj potraviny a pitná voda.

bolesť, choroba, brucho, žalúdok, hnačka, črevá Čítajte viac Nová epidémia na západe Slovenska, nakazených sú už stovky. Z jedného miesta sa choroba šíri ďalej

Na vyvolanie ochorenia stačí malá infekčná dávka. Ochorenie si neraz vyžiada u malých detí hospitalizáciu, z dôvodu rozvinutia dehydratácie. V klinickom obraze dominuje celková slabosť, horúčka, zvracanie, vodnatá stolica, bolesti brucha s kŕčmi. Hnačky môžu trvať tri až osem dní.

Norovírusy sú častou príčinou akútnej gastroenteritídy s náhlym začiatkom s nevoľnosťou, zvracaním, kŕčmi v bruchu, vodnatou hnačkou. Tak ako v prípade rotavírusov sa prenášajú znečistenými rukami, predmetmi či vdýchnutím aerosólu. Proti norovírusom neexistuje očkovanie. Liečba je podporná, človek sa obvykle uzdraví za dva až tri dni.

Piata choroba

Často sa vyskytujúca infekcia, najmä u školských detí. Ide o ľahko prebiehajúce ochorenie bez horúčky, ktoré začína mierne zvýšenou teplotou a bolesťami hlavy. O niekoľko dní sa objavuje motýľovitá vyrážka na tvári (u dospelých chýba), neskôr na končatinách. Častý je výskyt v kolektívoch, možný aj v malých epidémiách.

Pôvodcom nákazy je parvovírus B19, prameňom nákazy je človek a k prenosu dochádza vzdušnou cestou pri priamom kontakte s chorým. Dôležitú úlohu v prevencii zohráva dodržiavanie zásad osobnej hygieny. Parvovírus patrí k odolným vírusom, na povrchoch môže prežívať aj niekoľko mesiacov. (Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR)

debata chyba
Viac na túto tému: #infekčná mononukleóza #hepatitída #umývanie rúk