Cestujúci môžu od už štvrtýkrát využívať sezónne železničné spojenie z Bratislavy do chorvátskeho Splitu. Železničná spoločnosť Slovensko prevádzkuje nočný vlak do centra Dalmácie pri Jadranskom mori od 3. mája do 4. októbra opäť v spolupráci s rakúskym dopravcom Österreichische Bundesbahnen. Vlaky s turistami odchádzajú zo stanice Bratislava-Nové Mesto trikrát týždenne - v stredu, piatok a nedeľu.

Cesta cez Petržalku, Viedeň, Graz, Maribor a Záhreb do chorvátskeho prístavu má podľa cestovného poriadku trvať takmer 17 hodín. Zo Splitu naspäť sa vlak vydá na cestu v pondelok, štvrtok a sobotu.

Minulý rok toto vyhľadávané vlakové spojenie využilo 19-tisíc milovníkov letnej dovolenkovej atmosféry „slovenského mora“. Na dovolenku či výlet k najbližšiemu Jadranskému moru je možné cestovať zo Slovenska znova aj autovlakmi. Autovozne sa pre uzáveru trate cez Marchegg pripoja až vo Viedni. Železničná stanica i terminál vykládky automobilov sú v Splite priamo v centre mesta oproti prístavu lodí na chorvátske ostrovy.

Ďalšie dôležité správy

Slovensko patrí ku krajinám s najvyššou hustotou železníc na svete. Ostatné porovnania so svetom i Európou však nie sú žiadna sláva.
Neprehliadnite

Má lepšie železnice Francúzsko alebo Španielsko? Toto sú krajiny s najlepšou vlakovou dopravou