Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

V Prešove pripravili pre mládež diskusiu o Európskej únii

Na archívnej snímke vlajka Slovenskej republiky a vlajka Európskej únie. Foto: TASR Martin Baumann

Sme presvedčení, že veľa Slovákov nevie, čo presne Európska únia robí, kde sú hranice jej právomocí a kde sa začínajú kompetencie členských krajín, uviedla riaditeľka ŠVK v Prešove Valéria Závadská.

Prešov 3. mája (TASR) - Štátna vedecká knižnica (ŠVK) v Prešove pripravila v súvislosti s júnovými voľbami poslancov do Európskeho parlamentu diskusiu pre stredoškolskú mládež. Uskutoční sa v pondelok (6. 5.) o 10.00 h v priestoroch knižnice na Námestí mládeže. TASR o tom za knižnicu informovala Renáta Šmidová.

"Sme presvedčení, že veľa Slovákov nevie, čo presne Európska únia robí, kde sú hranice jej právomocí a kde sa začínajú kompetencie členských krajín. Z tejto nevedomosti potom často vyvodzujú mylné závery, a tak vznikajú nejasnosti až dezinformácie," uviedla riaditeľka ŠVK v Prešove Valéria Závadská.

Ako povedala, ani ona nevedela všetko o práci inštitúcií Európskej únie. "V decembri 2023 som vďaka Kancelárii Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku mala možnosť spolu s ďalšími kolegyňami a kolegami zo Slovenskej asociácie knižníc navštíviť Brusel a dozvedieť sa o tom viac. Vtedy sa asi zrodila myšlienka spolupráce slovenských knižníc s Kanceláriou EP na kampani Využi svoj hlas," povedala riaditeľka ŠVK.

Ako pokračovala, ich vkladom do kampane je okrem iného aj diskusia mladých ľudí so zástupcami slovenskej kancelárie EP Natáliou Šťastnou a Janom Pátkom. "Aj keď možno nie všetci študenti už budú môcť v týchto voľbách voliť, informácie, ktoré sa dozvedia, budú môcť posunúť svojim príbuzným, priateľom a známym," doplnila Závadská.

Pred diskusiou chcú podľa jej slov oceniť piatich mladých ľudí, ktorí sa zapojili do ich súťaže v tvorbe eseje. "Súťaž na tému Čo pre mňa znamená byť Európanom sme vyhlásili vlani v októbri s tým, že vyhodnotenie sa uskutoční v roku 20. výročia nášho vstupu do Európskej únie," dodala riaditeľka ŠVK.

Na Slovensku sa uskutočnia voľby 8. júna a dovtedy knižnica podľa nej svojimi príspevkami na sociálnej sieti či na webe bude upozorňovať na to, že aj tieto voľby sú dôležité a každý dospelý občan má na to právo.