Máte sivý zákal? Neverte týmto mýtom

3.5.2024

Zdroj: NeoVízia

Páčil sa vám článok?

Odstránenie sivého zákalu patrí v rozvinutých krajinách medzi najčastejšie chirurgické zákroky. U nás je navyše hradené zdravotnou poisťovňou. Samotný zákrok trvá len pár minút, je bezbolestný a bezpečný. Napriek tomu o tomto vekom podmienenom ochorení kolujú mnohé nepravdy, ktorým ľudia zvyknú veriť. Oberajú sa tak zbytočne o čas a o lepší pohľad na svet.

Katarakta, ako sa sivý zákal nazýva odborne, je vekom podmienené ochorenie. To znamená, že sa mu počas života vyhne len málokto z nás. Najčastejšie sa prejavuje po 60. roku života. Spôsobujú ho prirodzené metabolické procesy, ktoré v orgáne zraku prebiehajú. Ľudská šošovka sa ich vplyvom postupne zakaľuje. Sivý zákal však môže vzniknúť za určitých podmienok aj skôr. Napríklad pri autoimunitných ochoreniach, po úraze oka alebo pri užívaní niektorých liekov. Dokonca môže byť aj vrodený.

Život so zákalom

Kvalita zraku sa výrazne zhoršuje, človek začína vidieť akoby cez mliečne sklo, hmlisto a zo života sa mu vytrácajú farby. Horšie rozpoznáva tvary a negatívny vplyv má katarakta aj na orientáciu sa v priestore. Preto je pre seniorov taký nebezpečný. „Starší človek so sivým zákalom nielenže vidí horšie, ale prichádza aj o množstvo dôležitých podnetov. Prestáva sa hýbať a komunikovať s okolím. Veľmi skoro sa uňho môžu prejaviť aj náznaky demencie,“ prezradil o diagnóze MUDr. Radovan Piovarči, primár Očnej kliniky NeoVízia. Toto sú podľa neho najčastejšie mýty súvisiace so sivým zákalom.

MÝTUS: Musí dozrieť na to, aby bol odstránený.

Nečakajte. Čím skôr človek so sivým zákalom operáciu podstúpi, tým lepšie. „Operácia v skoršom štádiu zákalu je pre pacienta vždy šetrnejšia a rýchlejšia. Chirurg ju môže vykonať buď štandardným postupom, alebo s pomocou jedinečného lasera. Práve pri laserovej operácii sivého zákalu femtosekundovým laserom nepoužíva očný chirurg skalpel či iné ostré nástroje, ale jeho činnosť koriguje,“ pokračuje renomovaný chirurg. Počas zákroku sa pôvodná (zakalená) šošovka nahradí v oboch prípadoch novou, umelou. 

MÝTUS: Za operáciu si priplatíte.

Operáciu sivého zákalu preplácajú na Slovensku všetky zdravotné poisťovne. V tomto prípade je z verejného poistenia hradená implantácia monofokálnej šošovky. Vďaka nej sa človek zbaví sivého zákalu a súčasne aj okuliarov, ktoré nosil do diaľky. Priplatiť si však môže za prémiové trifokálne šošovky alebo šošovky s predĺženou hĺbkou ostrosti. Tými je počas zákroku odstránený nielen sivý zákal, ale aj dioptrie na viaceré vzdialenosti - na čítanie, k práci s počítačom.

Zdroj: NeoVízia

MUDr. Radovan Piovarči bol nedávno zaradený medzi TOP osobnosti medicíny na Slovensku.

MÝTUS: Po operácii vám ostanú okuliare na čítanie.

To, ako po operácii človek uvidí, závisí od typu implantovanej vnútroočnej šošovky. Monofokálna odstráni zákal a jeden typ dioptrie. Vďaka multifokálnym vnútroočným šošovkám možno doslova po zákroku zahodiť všetky typy okuliarov. „Trifokálne šošovky dodávajú špeciálne pohodlie na všetky tri cieľové vzdialenosti – do diaľky, k vareniu či pečeniu aj na čítanie. Torické šošovky odstránia astigmatizmus a sú k dispozícii v monofokálnom aj trifokálnom variante. K dispozícii sú tiež šošovky  s predĺženou hĺbkou ostrosti, vhodné pre profesionálnych vodičov a pilotov, rovnako aj pre ľudí, ktorí potrebujú dokonale vidieť aj ďalej od strednej vzdialenosti. Asférické šošovky zas zlepšujú videnie i za zhoršených svetelných podmienok, napríklad pri večernom sledovaní televízie. Súčasťou všetkých šošoviek je UV ochrana a tiež ochrana pred tzv. modrým svetlom, ktoré vyžarujú telefóny, monitory či televízne obrazovky,“ hovorí MUDr. Piovarči.

MÝTUS: Ak vám po operácii sivého zákalu ostali okuliare, už s tým nič nenarobíte.

Dnes majú oční chirurgovia k dispozícii špeciálne prídavné šošovky alebo dodatočnú korekciu laserom. Ak ste podstúpili operáciu sivého zákalu pred rokmi, vďaka týmto možnostiam sa môžete rozhodnúť pre tzv. dokorekciu aj po tridsiatich rokoch. Veková hranica neexistuje. Pomocou prídavnej šošovky sa vám môže zlepšiť videnie aj na čítanie, aj do diaľky. 

Každej operácii by však malo predchádzať dôkladné predoperačné vyšetrenie. Aj vďaka nemu a jeho priebehu spoznáte kvalitnú očnú kliniku. Môže trvať tri hodiny, ale je to nevyhnutný čas, počas ktorého absolvujete všetky detailné vyšetrenia. Vďaka nim je rozhodnutie o operácii a samotná operácia veľmi bezpečná. Očnú kliniku NeoVízia  nájdete v Poprade, Bratislave, ambulancie má tiež v Ružomberku, Poprade a Trnave.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah

Páčil sa vám článok?