Založ si blog

Generálny prokurátor Maroš Žilinka, úctu si musíte zaslúžiť

Prokurátor Matúš Harkabus v posledných dňoch poskytol niekoľko rozhovorov o pomeroch a pracovnej atmosfére na Generálnej prokuratúre SR.

Prikladám tu odkazy na dva rozhovory s ním.
Vypočula som si ich oba, nemusím so všetkým súhlasiť….ale pochopila som z nich, že Maroš Žilinka sa správa neštandardne a ako neobmedzený vládca, ktorý má vo všetkom pravdu.

Prokurátor Harkabus: Zo Žilinkových statusov sa všetci smejeme

Sledujte LIVE Na rovinu s Matúšom Harkabusom

Keďže prokurátor Harkabus v prvom rozhovore spomína aj Žilinkové statusy na FB, tak som si ich prešla. Sú fakt „zaujímavé“.

Ja mám s jeho prácou skúsenosti: na maily, ktoré som mu zaslala, ani na doporučený list neodpovedal. Mal na to čas od decembra 2020 !!!! Ignoroval to úplne, všetky moje pokusy.

Takže, keď má tu drzosť kritizovať prokurátorov, že komunikujú cez média (lebo s ním sa asi nedá, to kritizoval v jednom rozhovore i Ján Šanta, ako s ním komunikoval), tak nech si najprv pozametá pred svojim prahom a nec h vykonáva funkciu generálneho prokurátora poriadne. Veď je za to platený z daní občanov. A predpokladám, že jeho plat nie je nízky.

Takže ako je to s Michalom Gučíkom, jeho osobným priateľom? O tej kauze je divne ticho?

Ako je to s bytom pre jeho dcéru a Pentou?

https://www.ta3.com/clanok/258424/pred-zastavenim-stihania-hascaka-kupila-zilinkova-dcera-byt-od-penty-udalosti-spolu-vsak-nesuvisia

Citujem z článku:

ta3
7.2.2023 17:03

Dcéra generálneho prokurátora Maroša Žilinku kúpila byt od spoločnosti Penta predtým, ako bolo prostredníctvom paragrafu 363 zastavené trestné stíhanie Jaroslava Haščáka. Upozornil na to Denník N. Tieto udalosti však medzi sebou nesúvisia, akúkoľvek spojitosť odmietajú Žilinka aj Haščák.

Byt sa nachádza v bratislavskej lokalite Bory v mestskej časti Devínska Nová Ves. „Žilinkovej byt sa nachádza na Ulici Zdenky Schelingovej. Vnútroblok bytoviek je pre cudzích uzavretý, dostanú sa tam len tí, ktorých domáci pustia,“ uviedol Denník N.

Spravodajský portál pôvodne informoval o tom, že dcéra generálneho prokurátora mala podpísať kúpnu zmluvu 30. augusta 2021, teda deň predtým, ako Žilinka zastavil trestné stíhanie Jaroslava Haščáka. Táto informácia sa však ukázala ako mylná. „Žilinkovu dcéru ale 30. augusta 2021 povolil kataster zapísať ako vlastníčku bytu, kúpnu zmluvu podpísali o mesiac skôr,“ opravil svoje tvrdenie Denník N. Zmluva o budúcej zmluve bola podpísaná ešte v roku 2019.

Generálny prokurátor sa k situácii vyjadril na sociálnej sieti. „Musím dôrazne odmietnuť snahy o spájanie kúpy nehnuteľností, ktorých je vlastníčkou naša plnoletá dcéra, s akoukoľvek mojou rozhodovacou činnosťou. Rovnako musím dôrazne odmietnuť akékoľvek zaťahovanie mojich rodinných príslušníkov do pretrvávajúcich útokov voči mojej osobe,“ napísal Žilinka v statuse na Facebooku.

Spojitosť odmieta aj právny zástupca Jaroslava Haščáka. „Pán Haščák nikdy nevstupoval a nevstupuje do rozhodovania firmy Penta Real Estate ohľadom predaja bytov. S pánom Žilinkom pán Haščák nemá a ani v minulosti nemal žiadny osobný kontakt. Medzi obomi skutočnosťami teda nie je vôbec žiadna súvislosť,“ uviedol.

Žilinka aj právny zástupca Jaroslava Haščáka sa zhodujú v tom, že kúpna zmluva nebola podpísaná 30. augusta 2021, ako pôvodne informoval Denník N, ale ešte v júli 2021. „Z listu vlastníctva vyplýva, že 30.8.2021 bol vykonaný vklad uvedeného bytu, nie podpísaná zmluva. Len pre úplnosť uvádzam, že generálny prokurátor dnes zverejnil status, podľa ktorého jeho dcéra uzavrela kúpnu zmluvu v júli 2021,“ napísal Haščákov právny zástupca.

Koniec citácie z článku.

To, že spolu nesúvisia, to može Maroš Žilinka tvrdiť. Lenže všetko spolu súvisí. Tak prečo mal tu drzosť ignorovať kauzu VSŽ a ani mi neodpovedal? On ako neobmedzený a namyslený vládca bude riešiť len to, čo chce? Lebo to spolu súvisí.
Inak, ignorácia a klamanie je bežná taktika právnikov.

Mimochodom Penta mala vplyv vo VSŽ Košice, po vstupe U.S.Steelu. Kupovala ich akcie, ktoré nepatrili pod hutníctvo.

A Dovera, zdravotná poisťovňa, ktorá patrí pod Pentu má základ v Sidérii, ktorá bola hutníckou zdravotnou poisťovňou. Dokonca mám osobnú skúsenosť po nástupe do VSŽ, kde mi bolo doporučené, aby som bola zaregistrovaná v tejto zdravotnej poisťovni.

Asi sú to len náhody, preto Maroš Žilinka nechcel riešiť kauzu ututlaného tunelovania VSŽ Košice. Bol natoľko drzý, že mi ani neodpísal.
Tak keď mal čas na riešenie nejakého poničeného cintorína, mal čas navštíviť ruskú prokuratúru, má čas vypisovať statusy na FB o prokuratúre, tak by mal mať čas i poctivo pracovať aj ako generálny prokurátor.

Alebo tam nie je zvolený náhodou a má niektoré kauzy ignorovať?

On sa vážne chová ako neobmedzený vládca za vysoký plat od daňových poplatníkov.
To nesmieme vyžadovať od neho poctivú prácu za ten plat a musíme všetci len mlčať a obdivovať ho? Lebo on je generálny prokurátor….

Prokurátor Matúš Harkabus má určite v jednom pravdu: ten starý 30 rokov nefunkčný systém prokuratúry je potrebné zmeniť….

Tu sú jeho statusy z FB (myslím tým statusy Maroša Žilinku), kde kritizuje prokurátorov,ktorí písali ten spomínaný list, chce zvyšovať doveryhodnosť….takže prokuratúra nemá doveryhodnosť, keď ju chce zvyšovať?

Ako dlhoročný právnik by sa mal vyjadrovať presne k veci: v čom konkrétne tí prokurátori, ktorí mu písali list, nemali pravdu. Asi to urobili preto, že s ním nejde komunikovať vobec. Žiadne fakty v tých statusoch neuviedol.

Keď uviedol len prázdne reči, to znamená, že prokurátori majú pravdu a on to chce ututlať, zahrať do autu a ich umlčať, urobiť z nich pred verejnosťou hlupákov. Toto je tiež bežná taktika právnikov, keď nemajú argumenty: obkecať to prázdnymi frázami a vysmiať protistranu. Alebo ignorovať, ale v tomto prípade to nešlo, lebo prokurátorom to uverejnili média.

V jednom statuse Maroš Žilinka píše, že prokuratúra SR je garantom dodržiavania zákonnosti. Ja tu skúsenosť nemám: ja mám skúsenosť vo svojich kauzách, že prokurátori hľadajú dovod, prečo to riešiť nejde, naťahujú čas a porušujú platné zákony.

Pán Žilinka, úctu si musíte zaslúžiť. Úcta nevyplýva automaticky z Vašej funkcie, za funkciu dostávate plat z daní občanov.

Tu sú odkazy na články, kde sú dokazy, že som posielala maily Marošovi Žilinkovi. Poslala som aj doporučený list. Nikdy mi neprišla odpoveď. Preto sa nedivím prokurátorom, že sa ozvali.

https://popelka.blog.pravda.sk/2020/12/10/prezidentka-zuzana-caputova-a-generalny-prokurator-maros-zilinka/

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/12/13/daniel-lipsic-maros-zilinka-a-problem-nezavislej-slovenskej-prokuratury/

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/09/15/zilinka-dubovcova-a-sprava-eu-o-obmedzeni-pravomoci-generalneho-prokuratora/

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/09/19/naka-obvinila-michala-gucika-kamarata-marosa-zilinku/

Doplnenie: tu je odkaz na článok a je tam i celé znenie dopisu, ktorý poslali prokurátori Žilinkovi

https://domov.sme.sk/c/23319900/prokuratori-napisali-zilinkovi-list-kritizuju-personalnu-politiku-i-chaos-po-zruseni-specialu.html

Prokurátori dodávajú, že autorita osobnosti nie je nikdy založená na mocenskom postavení a avizujú, že nebudú ticho ani v ďalšom období.

Takže asi ich už poriadne štvalo pracovné „správanie“ Maroša Žilinku, keď mali odvahu sa ozvať.

Druhé doplnenie 3.5.2024:

Tu je rozbor listu Vladimíra Palka, ktorý mi poslal Béla Bugár. Bélu Bugára som prosila o pomoc, lebo som si myslela, že je seriozny politik a človek. Nepomohol, ale aspoň si vyžiadal vyjadrenie Vladimíra Palka, ktorý bol vtedy ministrom vnútra. Uznesenie k tomu mne poslané nebolo, lebo mi vraj nevznikla žiadna škoda: Vladimír Palko to tak zhodnotil v tej odpovedi. Ktovie, či vobec bolo napísané. Vvyšetrovateľ Ing. Ján Priatka mi pri poslednom výsluchu sľúbil, že mi pošle písomné vyjadrenie. Nikdy neposlal.
Už to, že k tomu vyšetrovaniu nevydali žiadne Uznesenie, určite nie je podľa zákona. Vydané byť malo a malo byť v ňom odovodnenie, prečo nič nezistili podľa mojho listu Jaroslavovi Ivorovi. Nemala som sa na základe čoho odvolať. Už nenapísanie Uznesenia a nezaslanie je porušenie zákona a zneužívanie právomoci verejného činiteľa. Ale Vladimírovi Palkovi to nevadilo ako ministrovi vnútra.

363 sa na to napasovať nedá: tá sa podľa mňa dáva len vtedy, keď bola dokázaná vina, ale nájdu procesné chyby v postupe polície a prokuratúry.
V tomto prípade vraj nič „nevyšetrili“, ale zároveň mi neposlali zdovodnenie: veď načo? Čo keby som sa odvolala.
Je to divné, že nenašli rozkradnuté miliardy vtedy ešte Sk. To poukazuje na to, že to ani nevyšetrovali.

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/08/29/vladimir-palko-byvaly-minister-vnutra-a-kauza-vsz-kosice-jeho-odpoved/

Strana SMER a Robert Fico o tejto kauze vedia odo mňa od decembra 2000 (JUDr. Richard Šmída, Košice) a Róbert Fico mi poslal osobne podpísanú odpoveď v roku 2006. Je to v nižšie priložených článkoch:

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/11/19/robert-fico-richard-smida-zdravotnictvo-a-necinnost-policie/

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/11/19/robert-fico-richard-smida-zdravotnictvo-a-necinnost-policie/

Milan Lučanský bol čestný policajt alebo kryl niektoré kauzy?

02.05.2024

Mnohí si z Milana Lučanského urobili modlu čestného policajta. Ja si to nemyslím. V poslednom článku som uviedla odkazy na rozhovory s bývalým policajným viceprezidentom Jaroslavom Málikom. Hovoril v nich vo februári 2020 o zlej situácii v polícii. Hovoril tam o tom, ako niektoré kauzy nevyšetrovali, ale nedostali písomné príkazy že to nesmú, ale hľadali sa dovody, prečo [...]

Zuzana Čaputová, čo ste urobila dobré pre Slovensko ako prezidentka?

30.04.2024

Zuzana Čaputová v rozhovore s českými novinármi spomína, že neľutuje svojho vstupu do politiky, ani rozhodnutia neobhajovať prezidentský post. Vychádzala som z písaného textu k nižšie pripojenému článku: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-dobrovsky-sidlo-nevidim-svou-budoucnost-v-politice-rika-koncici-slovenska-prezidentka-250727 Moj komentár k tomu jej [...]

Karel Kryl by mal 80 rokov

15.04.2024

Pred 80 rokmi sa narodil Karel Kryl. Myslím si, že si tento človek zaslúži spomienku. Bol to nadčasový spevák a nikdy sa nikomu nezapredal. Narodil sa 12.4.1944. Prvýkrát som jeho meno počula v 80 rokoch na letnej brigáde. Boli sme na Morave so spolužiakmi a náhodou som večer prišla k spolužiakom na izbu. Magneťák mali veľmi potichu a hrala tam nejaká pre mňa neznáma [...]

Pápež František

Za uzdravenie Fica sa modlí aj pápež, poslal list Čaputovej

17.05.2024 21:49

Pápež František zaslal v súvislosti s atentátom na slovenského premiéra Roberta Fica list prezidentke Zuzane Čaputovej.

Robert Kaliňák, odkaz

Kaliňák: Vykreslili ste Fica ako zlo, takto to dopadlo. Očakávame jedno úprimné prepáčte

17.05.2024 19:11

Spoločenský zmier sa nedá postaviť na falošnej politickej korektnosti, uviedol Robert Kaliňák. Žiada od tých, ktorí vykreslili Fica ako zlo, jedno úprimné prepáčte.

kosovo nato

Baerbocková: Kosovo patrí do Rady Európy. Srbsko v takom prípade hrozí odchodom

17.05.2024 18:25

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v piatok vyzvala lídrov Kosova, aby čo najskoršie splnili podmienky na prijatie do Rady Európy.

Izrael, Haag

Izrael v Haagu: Vojna v Gaze je tragická, nejde však o genocídu

17.05.2024 16:44

Izrael tak reagoval na tvrdenia Juhoafrickej republiky, ktorá ešte v decembri podala MSD sťažnosť voči Izraelu za údajnú genocídu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 199
Celková čítanosť: 2981667x
Priemerná čítanosť článkov: 14983x

Autor blogu

Kategórie