Havarijný stav Devínskej cesty v Bratislave! Dočká sa potrebnej rekonštrukcie?

3.5.2024
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Devínčania majú strach, že zostanú odrezaní od sveta, ak kompetentní nezakročia. Cesta, ktorá ich spája s mestom, sa prepadáva a hrozí jej zosuv. Nová starostka Jana Jakubkovič upozorňuje, že Devínska cesta je v havarijnom stave a ide o jedinú obslužnú komunikáciu pre túto mestskú časť. Čo na to hovorí mesto?

Devín patrí k najmenším mestským častiam Bratislavy. Vďaka majestátnemu a slávnemu hradu je zároveň turistami najnavštevovanejšou oblasťou hlavného mesta. Devín sa „preslávil“ aj 20-ročnou nútenou správou, ktorá sa, našťastie, už skončila. Mestská časť v súčasnosti konsoliduje svoje obmedzené financie a hasí najvypuklejšie problémy. Starostka Jana Jakubkovič upozorňuje na problém, ktorého riešenie však nie je v jej kompetencii, a to je havarijný stav Devínskej cesty - jedinej spojnice s mestom. Táto komunikácia je rovnako kľúčová aj pre susednú Devínsku Novú Ves.

Potreba rekonštrukcie Devínskej cesty, ktorá je na rozhraní Devína a Karlovej Vsi, sa podľa jej slov datuje od roku 2015. „V tom roku sa začal riešiť projekt, a následne aj proces EIA. Investícia sa vtedy odhadovala na 12 miliónov eur. Po pripomienkach ochranárov aj pre iné faktory sa rekonštrukcia napokon navýšila na 20 miliónov eur, lebo bolo potrebné riešiť aj prechody pre zver,“ hovorí starostka Devína.

Situácia sa však zásadne nezlepšila. Jakubkovič varuje, že na komunikácii v smere do mesta je jeden úsek, kde sa cesta výrazne nakláňa a prepadá. Sklon je podľa meraní mestskej časti až neuveriteľných 21 cm. Rovnako rozbitá je aj cyklotrasa. „Opakovane píšem na magistrát a upozorňujem, že hrozí zosuv. Odpoveďou mesta je, že stav monitorujú a je nemenný. Viete, my robíme priebežne vlastné merania, takže táto odpoveď mi príde, pri všetkej úcte, ako úplný výsmech. Respektíve v danom úseku ani žiadne merania nepotrebujete, zhoršujúci sa stav je citeľný pri prejazde po ňom,“ vysvetľuje starostka.

Zdroj: Marek Velček/FB Matúš Vallo má rád Bratislavu

O problémoch Devínčanov diskutoval primátor Matúš Vallo priamo v mestskej časti. Vedľa neho starostka Jana Jakubkovič.

Pravidelne sa stretáva so zástupcami krízového štábu mesta alebo okresného úradu či ministerstva vnútra, kde upozorňuje na hroziace riziko. Už minulý rok sa totiž očakávala storočná voda a záplavy, ktoré by cestu mohli podmyť. Ak by bola cesta neprejazdná, reakčný čas sanitky sa môže predĺžiť z 8 minút odhadom až na 15 minút. Keď som týmto argumentovala, tak nemenovaný človek z mesta ironicky poznamenal, že čo riešim, veď vy v Devíne máte vrtuľníky.“  

Jakubkovič rozumie argumentom primátora, že na rekonštrukciu cesty v sume 20 miliónov nie sú peniaze. Pýta sa však, prečo sa problémových šesť kilometrov nerobí v etapách.

Zdroj: ms

​Mesto hovorí, že stav Devínskej cesty monitoruje...

Mesto hovorí, že stav Devínskej cesty monitoruje, a tiež argumentuje navýšením peňazí vstupom externých požiadaviek. „Prefinancovať tento projekt len z rozpočtu nie je v súčasných možnostiach mesta, musíme hľadať aj alternatívne spôsoby,“ reagoval pre Bratislavské noviny hovorca magistrátu Peter Bubla. Kým sa nevyrieši financovanie, mesto sa bude sústreďovať na opravu a údržbu vybraných úsekov. „Tento rok je v pláne oprava úseku od Kremeľskej po K Zlatému rohu (je to prelom Slovanského nábrežia a Devínskej cesty), a lokálne opravy sa budú robiť aj na úseku pri hranici s Karlovou Vsou,“ vysvetlil Bubla.

Dodal, že pokiaľ ide o cyklodopravu v tomto úseku, aktuálne pracujú na vyhotovení architektonicko-technickej štúdie trasovania segregovanej cyklotrasy pozdĺž Devínskej cesty. Na základe informácií, ktoré štúdia prinesie, bude mesto schopné vyhodnotiť reálnosť jej realizácie.

„Vzhľadom na bezpečnosť cestnej premávky pre všetkých účastníkov, so zreteľom najmä na tých najviac zraniteľných, došlo k vyznačeniu ochranných pruhov pre cyklistov v rámci dočasného dopravného riešenia, a zároveň sme zabezpečili aj opravu, vyčistenie krajnice na cca 100- metrovom úseku v záujme výraznejšej viditeľnosti značenia,“ doplnil stanovisko mesta.

(lb)

Páčil sa vám článok?