Duševné vlastníctvo v podobe loga či značky má každá firma, no len máloktorá si uvedomuje, ako dôležité je chrániť ho. Na ochranu je pritom potrebné myslieť ešte tesne pred začiatkom podnikania. Vo svete totiž existujú rôzne skupiny či jednotlivci, ktorí sa živia tým, že firemné identity kradnú a vydávajú ich za svoje. Ide o takzvaných „známkových pirátov“ alebo v prípade domén „domain-grabberov“.

Podceňovanie hrozieb

Aj na Slovensku sa stalo niekoľko prípadov, keď bolo firme ukradnuté logo, celá značka či doména. Stačí len krádež jedného a firma už musí riešiť veľký a často finančne náročný problém. Najčerstvejší prípad sa udial len nedávno, keď slovenská firma SunFlow Energy pôsobiaca v oblasti energetiky prišla vďaka „známkovým pirátom“ o svoju značku.

Známkoví piráti si najskôr v septembri minulého roka v rámci EÚ registrovali ochrannú známu s niekdajším názvom firmy a aj s činnosťami, ktoré firma vykonávala. „Známkoví piráti si najskôr zakúpili ochrannú známku na meno našej firmy a na činnosti, ktorým sa venujeme, aj keď sa tejto činnosti vôbec nevenujú a ani neplánujú v tomto odvetví podnikať,“ povedal výkonný riaditeľ už novej firmy Vaše Energie Igor Mariják.

Podľa právničky Michaely Jančišinovej sa v takejto situácii vo všeobecnosti môže narušiť povesť a dôveryhodnosť spoločnosti, ktorá môže zároveň stratiť obchodné príležitosti. „Spoločnosť trpí finančnou stratou, napríklad znížením tržieb alebo nákladmi, ktoré jej vznikajú v súvislosti s ochranou autorských práv v prípade ich porušenia,“ hovorí M. Jančišinová.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa