Prokurátor Peter Kysel. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Prípad vraždy Jána Kuciaka povedú Žilinkovi kritici zo zrušenej špeciálnej prokuratúry

03.05.2024, 12:13
03.05.2024, 12:28
Autor:
prutprut
  • O zmene prokurátorov rozhodol námestník Jozef Kandera. Maroš Žilinka, ktorý je jeho nadriadeným, v prípade figuruje ako poškodený.
  • Vladimír Kuruc, ktorý prípad preberá, do zrušenia špeciálnej prokuratúry riadil odbor všeobecnej kriminality. Jeho meno sa objavilo napríklad pri kauze Kaifáš, kde bol stíhaný terajší premiérov poradca Marek Para.
  • Jeho zástupcom bude Peter Kysel, ktorý dozoroval veľké prípady týkajúce sa zločineckých skupín.
  • Prokurátori, ktorí prípad preberajú, patria medzi kritikov šéfa Generálnej prokuratúry. Obaja sa podpísali pod list, ktorý Marošovi Žilinkovi vyčítal spôsob vedenia inštitúcie.

Je známe, kto bude prípad vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej z roku 2018 dozorovať po odchode pôvodných prokurátorov. Povedie ho ich kolega zo zrušeného Úradu špeciálne prokuratúry Vladimír Kuruc, ktorého zástupcom bude Peter Kysel. Informáciu priniesol portál Aktuality.

Ich mená sa už pri známych prípadoch objavili. Pôvodní dozorujúci prokurátori Matúš Harkabus a Daniel Mikuláš už v ňom pokračovať nemôžu, keďže v prokuratúre končia.

Zmena prokurátorov

"Prípad dostane nový prokurátor, ktorý sa bude musieť oboznámiť s tisíckami strán spisu," komentovala vzniknutú situáciu po ich konci riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková.

image

Žilinka tvrdí, že bývalí prokurátori ÚŠP komunikujú konfrontačne, ich list zobral na vedomie

O zmene prokurátorov rozhodol námestník Jozef Kandera. Maroš Žilinka, ktorý je jeho nadriadeným, v prípade figuruje ako poškodený.

Kuruc do zrušenia špeciálnej prokuratúry riadil odbor všeobecnej kriminality. Jeho meno sa objavilo napríklad pri kauze Kaifáš, kde bol stíhaný terajší premiérov poradca Marek Para.

Zastupovať ho bude Kysel, ktorý dozoroval veľké prípady týkajúce sa zločineckých skupín, ako boli sýkorovci či bratia Krátky. V minulosti už usvedčil jednu z obvinených v Kuciakovom prípade, Alenu Zsuzsovú, v prípade vraždy exprimátora Hurbanova.

Bol aj kandidátom na šéfa špeciálnej prokuratúry, no túto funkciu nakoniec získal Daniel Lipšic. Okrem iného dozoruje aj prípad exriaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského. 

Prípad vraždy novinára Jána Kuciaka nebude podľa ministra spravodlivosti Boris Suska odchodom dozorových prokurátorov Matúša Harkabusa a Daniela Mikuláša z prokuratúry ohrozený. 

"Máme tu dosť fundovaných prokurátorov krajských prokuratúr aj Generálnej prokuratúry, ktorí budú spôsobilí ďalej dozorovať tieto spisy," povedal Susko.

Žilinkovi kritici

Prokurátori, ktorí prípad preberajú, patria medzi kritikov šéfa Generálnej prokuratúry. Obaja sa podpísali pod list, ktorý Marošovi Žilinkovi vyčítal spôsob vedenia inštitúcie.

„Nebudeme ticho. Ani dnes, ani zajtra. Budeme naďalej kritizovať účelové a netransparentné postupy vedenia Generálnej prokuratúry. Riadenie totiž nesmie byť len o moci, ale malo by byť aj o empatii a porozumení. Vo Vašom prípade to však zjavne neplatí, keďže rozhodnutie o osude bývalých prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry bolo maximálne tajné, bez akejkoľvek komunikácie a kooperácie,“ napísali v liste prokurátori vrátane Kuruca a Kysela.

image

Minister Susko tvrdí, že odchod prokurátorov neohrozí prípad vraždy Kuciaka

Kolegov, ktorí Žilinku kritizujú, znepokojil práve aj odchod Harkabusa a Mikuláša. Tí sa chceli vrátiť na prokuratúru v Žiline, no boli preložení na oddelenia, kde už nové trestné kauzy nedostali.

Rozsudok z Pezinka

V prípade vraždy Kuciaka v máji 2023 Špecializovaný trestný súd v Pezinku vyniesol rozsudok. Kauza sa pojednávala spolu s prípadom prípravy vrážd prokurátorov Maroša Žilinku, Daniela Lipšica a Petra Šufliarskeho. 

Alenu Zsuzsovú uznali vinnou z objednávky vrážd novinára aj prokurátorov. Súd jej udelil trest 25 rokov vo väzení s najprísnejším stupňom stráženia. Rodičom Jána Kuciaka musí zaplatiť 160-tisíc eur.

Mariana Kočnera súd oslobodil spod obžaloby vo veci objednávky vraždy. Rovnako aj v prípade prípravy vrážd prokurátorov.

Odvolanie na Najvyššom súde

Rozsudok nie je právoplatný, o odvolaniach bude rozhodovať Najvyšší súd. Ten si v decembri prevzal spis a písomný rozsudok Špecializovaného trestného súdu.

"Predmetná vec napadla 8. decembra 2023 do senátu 2T, ktorý je v zmysle rozvrhu práce NS SR v tomto zložení: JUDr. Peter Paluda, JUDr. Dana Wänkeová, JUDr. Beáta Javorková," priblížila jeho hovorkyňa Alexandra Važanová.

V prípade Kuciakovej vraždy z februára 2018, pri ktorej prišla o život aj jeho snúbenica Martina Kušnírová, sú právoplatné tri rozsudky.

Vykonávatelia vraždy Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali už skôr 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody, Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

01 - Modified: 2024-04-23 07:01:47 - Feat.: 0 - Title: Proces s Černákom, expolitička vyviazla s podmienkou a súd s Kočnerom v nedohľadne (Brífing HN) 02 - Modified: 2024-04-22 11:03:59 - Feat.: 1 - Title: Žilinka tvrdí, že bývalí prokurátori ÚŠP komunikujú konfrontačne, ich list zobral na vedomie 03 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: 1 - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 04 - Modified: 2024-04-17 13:55:09 - Feat.: 1 - Title: Prípad vraždy Kuciaka by mal dozorovať prokurátor z Trnavy. Existuje aj možnosť, že pôjde do stratena 05 - Modified: 2024-04-17 12:42:25 - Feat.: 1 - Title: Minister Susko tvrdí, že odchod prokurátorov neohrozí prípad vraždy Kuciaka
01 - Modified: 2024-05-17 11:12:36 - Feat.: - Title: Žilinka odmieta vyšetrovanie v priamom prenose. Obáva sa rozdelenia spoločnosti 02 - Modified: 2024-05-15 14:06:13 - Feat.: - Title: OČTK budú na atentát na Fica reagovať nekompromisne, vyhlásil Žilinka 03 - Modified: 2024-05-15 10:19:55 - Feat.: - Title: Košický súd odsúdil ženu za vraždu druha v byte na Luníku IX na 14 rokov 04 - Modified: 2024-05-14 11:00:00 - Feat.: - Title: Študentke na účet omylom poslali 700-tisíc eur. Peniaze míňala na veľké párty či nový iPhone, nakoniec skončila v putách 05 - Modified: 2024-04-30 11:14:47 - Feat.: - Title: Žilinka dnes svoje rozhodnutia po zrušení Špeciálnej prokuratúry nevysvetlí, ústavnoprávny výbor neotvorili
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. máj 2024 20:04