SLOVENSKO sa pripravuje na najväčšie podujatie V RÝCHLOSTNEJ KANOISTIKE

Redakcia | 3. máj 2024
SLOVENSKO sa pripravuje na najväčšie podujatie  V RÝCHLOSTNEJ KANOISTIKE

Majstrovstvá Európy juniorov a do 23 rokov v rýchlostnej kanoistike - Zemník, Bratislava (27. - 30. Jún)

Koncom júna sa na bratislavskom Zemníku uskutoční európsky šampionát juniorov a pretekárov do 23 rokov v rýchlostnej kanoistike. Slovensko bude vôbec prvýkrát hostiť podujatie takéhoto významného medzinárodného rangu na hladkej vode.

I keď sa v minulosti sekcia hladkej vody Slovenskej kanoistiky osvedčila ako skvelý organizátor dvoch úspešných pretekov Olympijských nádejí v rokoch 2019 a 2022 a ako dlhoročný organizátor Medzinárodnej regaty, ktorá sa teší veľkej obľube pretekárov z celého sveta, organizácia majstrovstiev Európy juniorov a pretekárov do 23 rokov je významným historickým míľnikom.

V športe, ktorý priniesol na Slovensko v ére samostatnosti 5 olympijských medailí bude európsky šampionát hviezd budúcnosti na hladkej vode veľkou výzvou. Generálny sekretár Slovenskej kanoistiky Boris Bergendi stojí na čele organizačného výboru a dohliada na prípravy šampionátu: „Celý areál postupne dobudovávame a zveľaďujeme, aby sme sa prezentovali svetu v tom najlepšom svetle. Je to pre nás veľká česť a zároveň výzva, že sme získali majstrovstvá Európy juniorov a do 23 rokov. Európska kanoistická federácia nám dala prednosť pred mnohými európskymi miestami. Čaká nás veľmi veľa práce, organizácie a finančných nákladov najmä v oblasti infraštruktúry. Budujeme kompletné zázemie pre pretekárov, technické priestory i tribúny a služby pre divákov. Máme však skvelý organizačný tím so skúsenými odborníkmi.“ Slovensko obsadí maximálny počet kategórií a disciplín a bude stavať na znalosti domáceho prostredia.

Z minuloročného šampionátu v portugalskom Montemor-O-Velho sa rýchlostní kanoisti vracali bez medaile, no slovenské lode sa prebojovali až do pätnástich finále.

Najlepší výsledok sa podaril dvojici kanoistov v C2 Eduard Strýček - Peter Kizek, ktorí dopádlovali na 5. mieste v kategórii do 23 rokov. Skvelé 6. miesto si odniesla dvojica kajakárok v K2 do 23 rokov Hana Zemánková so Sofiou Bergendi. Rovnako šiestu priečku vybojovali juniori Ľudovít Tóth s Dominikom Doktoríkom. O zložení reprezentačného tímu pre domáci šampionát sa rozhodne na Medzinárodnej regate 24. – 26. mája na Zemníku. Moderný Areál rýchlostnej kanoistiky na bratislavskom Zemníku privíta 33 európskych krajín.

Vďaka skvelej dostupnosti môžu slovenský tím budúcich hviezd povzbudiť aj domáci fanúšikovia. Ideálnou dopravou do Areálu rýchlostnej kanoistiky je na bicykli, keď sa z Petržalskej hrádze sa dostanete do areálu za 5 minút.

Podujatie sa uskutoční posledný júnový týždeň v termíne 27. – 30. júna a Slovenská kanoistika pozýva na všetkých fanúšikov slovenskej kanoistiky na tribúny do moderného Areálu rýchlostnej kanoistiky na Zemníku. Viac sa o šampionáte dočítate na stránke www.bratislava2024.sk.