Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
03.05.2024 10:05

Verejnosť môže opäť nominovať chátrajúce pamiatky


Ilustračná snímka (TASR)


Verejnosť môže v rámci nového ročníka iniciatívy Poklady Slovenska nominovať chátrajúce pamiatky, ktoré potrebujú byť zreštaurované. Spomedzi nominácií vyberie komisia expertov deväť pamiatok a o pridelení grantu rozhodne v júni verejné hlasovanie.


Historický objekt či dielo budú podporené sumou 50-tis.eur. "Aj tento rok sa môžu všetci záujemcovia o pamiatky zapojiť do hľadania hodnotných objektov a diel, na ktorých sa podpísal ničivý zub času, vandalizmus či dlhoročný nezáujem," priblížili z Nadácie VÚB.

Do výberu môžu byť podľa nich prihlasované menšie historické stavby alebo ich konkrétne časti. Grant môže byť použitý aj na zreštaurovanie historických objektov a umeleckých artefaktov.         

Prihlasovanie pamiatok na reštaurovanie prebieha do 16. mája prostredníctvom online formulára.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.02.2017
V sobotu budú v Trnave a Skalici bezplatné prehliadky pamiatok
Historické mestá Trnava i Skalica sa aj v tomto roku pripoja k tým, ktoré si pripomenú Svetový deň sprievodcov aktivitami pre turistov. Na sobotu 25. februára pripravili bezplatné prehliadky svojimi historickými centrami.
viac
06.03.2019
Verejnosť môže nominovať pamiatky, ktoré potrebujú pomoc
Prvého marca 2019 sa otvoril nový ročník unikátnej iniciatívy Poklady Slovenska poukazujúcej na neutešený stav rôznych kultúrnych pamiatok v našej krajine. Nadácia VÚB má v pláne podporiť záchranu jednej pamiatky sumou až do výšky 50-tisíc eur.
viac
04.05.2021
Ďalšia pamiatka sa dočká obnovy – verejnosť môže posielať nominácie
Už po dvanásty raz sa môžu ľudia zo všetkých regiónov krajiny zapojiť do iniciatívy venovanej záchrane kultúrnych pamiatok - Poklady Slovenska.
viac
02.06.2022
Verejnosť môže opäť hlasovať za finančnú pomoc pre pamiatky
O grant na obnovu či reštaurovanie sa v rámci aktuálnej súťaže Poklady Slovenska uchádza deväť historických pamiatok. O víťazovi rozhodne verejnosť prostredníctvom on-line hlasovania, urobiť tak môže do 15. júna.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %