Sloboda tlače na celom svete je ohrozovaná zo strany politických úradov, ktoré by mali byť jej ochrancami. Vyplýva to zo správy organizácie Reportéri bez hraníc. Situácia je najhoršia v Eritrei, najlepšie podmienky majú novinári v Nórsku. Slovensko skončilo na 29. priečke zo 180 krajín, pohoršilo si o 12 miest.

Organizácia na ochranu novinárov za znepokojujúce označila aj to, že chýba regulácia v oblasti používania umelej inteligencie ako dezinformačného prostriedku pre politické ciele. Dezinformáciám typu deepfake v súčasnosti patrí vedúca pozícia pri ovplyvňovaní priebehu volieb.

„To bolo potvrdené audio médiom deepfake novinárky Moniky Tódovej počas parlamentných volieb na Slovensku,“ píše organizácia a dodáva, že išlo o jeden z prvých zaznamenaných prípadov takéhoto typu útoku na novinára s cieľom ovplyvniť demokratické voľby.

Na druhej priečke rebríčka slobody tlače skončilo Dánsko, tretie je Švédsko. Česká republika je 17-ta, Rakúsku patrí 32., Poľsku 47. a Maďarsku 67. priečka.

Najhoršie podmienky pre slobodu tlače sú v africkej Eritrei (180. priečka). Medzi desiatkou krajín s najhoršou situáciou sa nachádza aj Čína, Irán, Mjanmarsko a KĽDR.

Respondenti v 138 zo 180 krajinách uviedli, že politickí činitelia sa často zúčastňujú na dezinformáciách a propagande. Túto činnosť označili respondenti za systematickú v 31 krajinách.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračný obrázok
Neprehliadnite

V Bangladéši prestal pre vládne rozhodnutie vychádzať najväčší opozičný denník