Niektoré prvky kuchynskej linky, ktoré majú veľký vplyv na jej cenu
2 mins read

Niektoré prvky kuchynskej linky, ktoré majú veľký vplyv na jej cenu

Máte holobyt alebo holodom a riešite novú kuchyňu? Alebo sa chystáte rekonštruovať vašu starú? Čaká vás pomerne značná investícia, ktorej veľkú časť bude tvoriť kuchynská linka. Čo vplýva na jej cenu?

Sektorová kuchyňa alebo kuchyňa na mieru?

Významne ušetriť sa dá tak, že pred kuchyňou vyrobenou na mieru uprednostníte výber sektorovej kuchynskej linky. Samozrejme, tú si ani zďaleka nebudete môcť prispôsobiť tak, ako keď si necháte vyrobiť kuchynskú linku na mieru. A nepôjde len o detaily ako dizajnové nábytkové úchytky, ale aj samotné usporiadanie jednotlivých častí kuchynskej linky. Rozhodne to treba zvážiť.

Použité materiály

Veľký vplyv na výslednú cenu majú aj použité materiály. Ak zoberieme do úvahy korpus, čelá a dvierka, najlacnejšie sú kuchynské linky z laminovaných drevotrieskových dosiek (LDT). Samozrejme, nižšia cena sa prejaví kratšou životnosťou a to aj v prípade, že budú mať čelá a dvierka povrchovú úpravu odolnú voči vlhkosti.

Kvalitnejšie, ale aj drahšie sú kuchynské linky s LDT korpusmi, ale s čelami a dvierkami z drevovláknitých dosiek (MDF). Takéto čelá a dvierka sú odolné voči vlhkosti a aj oderu a okrem toho si zachovávajú tvarovú stálosť. Okrem takejto kombinácie materiálov patria ku kvalitnejším, ale drahším kuchynským linkám aj tie z dyhovanej dosky (DFD) a samozrejme aj masívne kuchyne.

Pozrime sa teraz na kuchynské pracovné dosky. Na výber máte z rôznych materiálov, akými sú napríklad už spomínané MDF dosky, ale tiež aj drevo a kameň (prírodných aj technický). Aj tu platí, že čím odolnejší materiál, tým vyššia cena. Treba však myslieť na to, že práve pracovná doska je naviac namáhanou súčasťou kuchyne a tak má investícia do odolnejšieho materiálu určite svoje opodstatnenie.

Kvalita kovania

Aby sme sa však „netočili“ len okolo materiálov, spomenieme ešte jednu súčasť kuchynskej linky, ktorá môže mať tiež svoj vplyv na cenu a to aj napriek tomu, že je zväčša skrytá. Ide totiž o kovanie.

Špičkové kovanie, napríklad AVENTOS HK-S, nikdy nebude najlacnejšie, ale to neznamená, že sa doň neoplatí investovať. Kovanie je predsa pri používaní kuchynskej linky neustále „v pohybe“ a ak chcete, aby vydržalo dlhé roky, musí mať predsa svoju kvalitu.

Zdroj obrázka:

Autor: Dariusz Jarzabek / Shutterstock.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *