Na predčasné dôchodky bude mať nárok menej ľudí. A podmienky pri ňom sa už čoskoro zmenia. Parlament pred pár dňami schválil novelu zákona o sociálnom poistení, ktorá od 15. mája sprísňuje podmienky odchodu doň. Kto bude chcieť ísť do predčasného dôchodku podľa starých, výhodnejších pravidiel, musí podať žiadosť Sociálnej poisťovni najneskôr 14. mája.

Zákonodarcovia totiž schválili aj pozmeňujúci návrh, podľa ktorého sa podmienka 40 odpracovaných rokov na získanie nároku na predčasný starobný dôchodok naviaže na zmenu strednej dĺžky života, a to rovnakým spôsobom, ako v prípade všeobecného dôchodkového veku. Vek spojený s nárokom na predčasnú penziu sa tak bude postupne zvyšovať.

Dôležité je, aby žiadateľ spĺňal podmienky nároku na jeho priznanie. Do predčasného dôchodku možno v súčasnosti odísť dvoma súčasnými spôsobmi. Prvá možnosť je, že niekto odpracoval aspoň 40 rokov a suma jeho predčasnej penzie má byť vyššia ako 1,6-násobok životného minima (aktuálne 430,30 eura).  Pri tomto type predčasného dôchodku prichádza ku kráteniu len 0,3 percenta za každý mesiac.

Druhou možnosťou je, že do dovŕšenia dôchodkového veku žiadateľovi chýbajú dva roky a tiež suma predčasnej penzie bude vyššia ako 1,6-násobok životného minima. V takomto prípade prichádza ku kráteniu 0,5 percenta za mesiac. Kto chce stihnúť odísť do predčasnej penzie ešte za súčasných podmienok, mal by sa preto poponáhľať.

Úloha voči Európskej komisii

Pri podaní žiadosti Sociálnej poisťovni treba mať ukončený pracovný pomer a nemožno pracovať ani na živnosť. Na základe schválenej novely o sociálnom poistení sa od 15. mája tohto roka zruší skracovanie penzie o 0,3 percenta za mesiac po 40 odpracovaných rokoch. Krátiť sa bude po novom o 0,5 percenta. Čiže aj pri 40 odpracovaných rokoch a aj napríklad dva roky pred penziou sa suma zníži o 0,5 percenta za každých 30 dní, ktoré žiadateľovi chýbajú do riadneho dôchodkového veku.

Navyše, obdobie 40 odpracovaných rokov sa v legislatíve nahrádza novým pojmom „získané potrebné odpracované obdobie“, ktoré sa pre príslušný ročník určí ako rozdiel všeobecného dôchodkového veku pre príslušný kalendárny rok a určeného čísla 23. Toto číslo bolo zvolené z dôvodu, že ide o rozdiel medzi všeobecným dôchodkovým vekom (63 rokov) poistencov, ktorí odchádzali do penzie v roku 2023 – ide o ročník 1960, a 40 odpracovanými rokmi.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR v tejto novinke nevidí problém. „Dôjde k zvýšeniu penalizácie z 0,3 na 0,5 percenta, ale je to dorovnanie ku klasickému predčasnému dôchodku a k naviazaniu na automat,“ uviedol minister práce Erik Tomáš pre tvnoviny.sk. 

Ako ďalej minister uviedol, odradením ľudí od predčasnej penzie si Slovensko plní úlohu voči Európskej komisii. Tá nám má uvoľniť ďalšie milióny z plánu obnovy len vtedy, keď budeme mať dôchodkový systém pod kontrolou. „Udržateľnosť dôchodkov už nebude problémom, týkajúcim sa platieb z plánu obnovy,“ dodal minister.

Záujem Slovákov stále rastie

Predčasná penzia je pre mnohých Slovákov v posledných rokoch veľkým lákadlom. Podľa štatistík Sociálnej poisťovne bola k 31. marcu tohto roka priemerná starobná penzia 673,11 eura a poberalo ju 1 115 298 penzistov. Priemerný predčasný starobný dôchodok bol v rovnakom období 756,02 eura a dostávalo ho 29 102 seniorov. Pritom v januári 2024 ho poberalo 16 667 penzistov.  Zaujímavosťou je, že predčasná penzia je v posledných mesiacoch v priemere vyššia o desiatky eur ako tá starobná.

Od 1. januára 2024 Sociálna poisťovňa automaticky zvýšila všetky dôchodkové dávky. Poberané dôchodky (pred rokom 2024) sa zvýšili o 3,6 percenta a novopriznané (od januára 2024) o 14,5 percenta. Mnohým Slovákom sa preto už vlani oplatilo požiadať o predčasný dôchodok, práve kvôli výhodnej valorizácii. A následne tak aj urobili.

„V roku 2023 bolo prijatých 46 954 žiadostí o predčasný starobný dôchodok. V štatistike došlých žiadostí nesledujeme informáciu o tom, či ide o žiadosť o predčasný starobný dôchodok po 40 rokoch,“ uviedol pre TREND Martin Kontúr, hovorca Sociálnej poisťovne.

Vlani SP priznala 17 764 predčasných starobných penzií, z toho bolo priznaných 11 366 predčasných starobných dôchodkov po 40 odpracovaných rokoch a 6 398 predčasných starobných dôchodkov do dvoch rokov pred dosiahnutím dôchodkového veku.

Tento rok vysoký záujem o odchod do predčasnej penzie možno predpokladať znova. Za 1. kvartál tohto roka eviduje Sociálna poisťovňa 5 557 žiadostí.  Rozhoduje o nich v zákonom stanovených lehotách.

Konkrétne, do 60 kalendárnych dní, respektíve v prípade dodatočného overovania potrebných údajov je možné rozhodovanie predĺžiť o ďalších 60 dní.

Ďalšie dôležité správy

Dôchodkyňa čakajúca na zastávke MHD.
Neprehliadnite

Sociálna poisťovňa zvyšuje pracujúcim dôchodcom ich dôchodky