Čo sú zubné fazety a ako dokážu premeniť úsmev na dokonalosť?

Čo sú to zubné fazety? Zubné fazety sú tenké plôšky z keramického alebo živicového materiálu, ktoré sa prilepia spredu na zub a zlepšujú tak jeho tvar, farbu či postavenie.

Materiál pripomína prirodzenú zubnú sklovinu, pričom hlavne keramika ponúka výhody ako je vysoká estetika, odolnosť voči zafarbeniu od kávy a cigariet, no zároveň má vyššiu cenu. Jedným z najväčších plusov oboch materiálov je minimálny alebo dokonca žiadny zásah vŕtačky do zubov. 

Ako prebieha proces nasadenia zubných faziet? Aká je životnosť keramických faziet? Prečo zubné fazety nie sú vhodné pre každého? Aké poznáme typy faziet? Zistite viac v článku!

Proces nasadenia a životnosť keramických zubných faziet

Aký je postup pri voľbe a nasadení fazier? Celý proces väčšinou zahŕňa 3 kroky – konzultácia a odtlačky, nasadenie dočasných faziet a nakoniec trvalých faziet. Pozor! Nespoliehajte sa na to, že fazety vám vydržia celý život, nie je to tak.

Podobne ako korunky alebo mostík majú svoju životnosť, tak aj fazety vydržia v priemere päť rokov, pri správnej hygiene a starostlivosti aj viac. 

Typy zubných faziet – prehľad materiálov:

  • Porcelánové fazety: Tieto sú vyrobené z keramiky a poskytujú veľmi prirodzený vzhľad. Porcelánové fazety sú odolné voči škvrnám a odrážajú svetlo podobne ako prirodzené zubné tkanivo, čo im dodáva veľmi realistický vzhľad. Sú považované za dlhodobo trvanlivejšie, s očakávanou životnosťou 10 až 15 rokov alebo viac, ale sú dražšie a ich aplikácia si často vyžaduje viac návštev u zubára.

  • Kompozitné fazety: Tieto sú vyrobené z zubného kompozitného materiálu, ktorý sa nanáša vrstva po vrstve priamo na zub a následne sa tvaruje a tvrdí. Kompozitné fazety sú cenovo dostupnejšie a často môžu byť aplikované za jedinú návštevu. Majú kratšiu životnosť, zvyčajne 5 až 7 rokov, a môžu byť náchylnejšie na škvrny v porovnaní s porcelánovými fazetami.

Voľba medzi týmito dvoma typmi faziet závisí od rôznych faktorov vrátane nákladov, požadovanej trvanlivosti a estetických očakávaní. Zubár dokáže poradiť, ktorý typ fazety je najvhodnejší pre konkrétne potreby a preferencie pacienta.

Odporúčame: Vysoká výplň v zube - aké problémy vám hrozia?

zubne fazety

Zdroj: Shutterstock®

Indikácie pre aplikáciu faziet – pre koho sú vhodné?

To, či ste vhodným kandidátom na rekonštrukciu vášho úsmevu, dokáže posúdiť iba zubný lekár, ktorý s fazetami pracuje. Nepekná farba, nevhodný tvar, veľké biele výplne na predných zuboch alebo odlomený zub s nerovnomerným povrchom? Ak sa vám jednoducho nepáči vzhľad vašich zubov, je veľmi pravdepodobné, že dobrým adeptom ste. 

Dokonca vás potešíme aj vtedy, ak máte zuby krivé. Bohužiaľ, sú isté hranice a oprava je možná len v prípade menších odchýlok. Posledná kategória sú medzierky medzi zubami. Ľudia veľmi často hľadajú spôsob, ako sa ich zbaviť a skončia práve s tenučkými plôškami, ktoré dierku zakryjú a vyzerajú veľmi prirodzene. 

Výhody zubných faziet:

  1. Estetická úprava / krásny úsmev: Fazety môžu okamžite zakryť zafarbené, poškodené alebo nerovné zuby a poskytnúť biely a rovnomerný úsmev. Razom upravia tvar zubov, pričom nie je potrebné invazívne zubné ošetrenie.
  2. Minimalne invazívne: Na aplikáciu faziet je potrebné odstrániť len malú vrstvu zubnej skloviny, čo je menej invazívne ako iné zubné procedúry, ako sú korunky.
  3. Rýchle riešenie: Najmä pri kompozitných fazetách je možné dosiahnuť výsledky v priebehu jednej návštevy u zubára.
  4. Odolnosť voči škvrnám: Porcelánové fazety sú odolné voči škvrnám, čo znamená, že úsmev zostane dlhodobo biely.
  5. Dlhovekosť faziet: Správne udržiavané porcelánové fazety môžu vydržať aj 10 rokov. Kvalitné zubné fazety a správna starostlivosť sa podpíšu spravidla na dlhšej výdrži.

Pre koho keramické fazety nie sú vhodné?

Podmienkou sú zdravé zuby a ďasná. To znamená – žiadny zubný kaz, ochorenia ďasien ani infikovaná zubná dreň, ktorá si vyžaduje endodontické ošetrenie. Dobrou správou ale je, že aj pacient, ktorý vyrieši spomínané problémy so svojím zubným lekárom, sa následne môže tešiť na nový hollywoodsky úsmev.

Horšie sú na tom záujemci, ktorí škrípu zubami alebo často zatínajú zuby. Aj keď sú keramické plôšky podstatne silné, takáto záťaž by ich zlomila oveľa ľahšie. 

Odporúčame: Fajčením k strate zubov - dôvod?

zubne fazety

Zdroj: Shutterstock®

Koľko stojí nasadenie zubných faziet?

Na záver pre mnohých to najdôležitejšie – cena. Závisí od materiálu, počtu zubov a aj od zubnej ambulancie, ktorú si vyberiete. Cena za jeden zub môže byť približne 150 – 300 €.

Väčšinou sa fazety aplikujú na 6 predných horných zubov a cena spolu sa vyrovná takému zubnému strojčeku. Po konzultácii so svojím zubným lekárom sami uznáte, čo je vhodnejšia alternatíva presne pre vás. 

Čistenie zubov s fazetami – ako to funguje?

Pri čistení zubov so zubnými fazetami je potrebné dodržiavať určité postupy a obozretnosť, aby sa zabránilo poškodeniu faziet a zároveň zabezpečilo správne vyčistenie chrupu. Tu sú niektoré tipy na čistenie zubov s fazetami:

  • mäkká zubná kefka – ústna hygiena je základ, používajte mäkkú zubnú kefku s jemnými štetinkami, aby ste zabránili poškodeniu povrchu faziet, agresívne a tvrdé štetinky môžu spôsobiť opotrebenie alebo poškodenie povrchu faziet,
  • neabrazívna zubná pasta – používajte neabrazívnu zubnú pastu, ktorá je šetrná k povrchu faziet a neobsahuje abrazívne častice, ktoré by mohli ich povrch poškodiť,
  • jemná technika – čistite zuby a fazety na zuboch jemne a opatrne, aby ste minimalizovali tlak a trenie na povrchu faziet, zuby čistite kruhovými pohybmi a nepoužívajte príliš veľký tlak,
  • zubná niť alebo medzizubná kefka – dbajte na čistenie medzi zubami a pod fazetami pomocou zubnej nite alebo medzizubnej kefky, to pomôže odstrániť zvyšky potravy a plaku, ktoré by sa mohli hromadiť v týchto oblastiach,
  • pravidelné kontroly u zubára – navštevujte svojho zubára pravidelne na preventívne kontroly a čistenie, zubár môže vyhodnotiť stav faziet, odstrániť zubný kameň a poskytnúť ďalšie rady na správnu ústretovú starostlivosť.

Odporúčame: Čo je struma? Ako sa prejavuje, prečo vzniká a ako problém riešiť?

nasadenie faziet

Zdroj: Depositphotos

Najčastejšie problémy s fazetami

Hoci zubné fazety sú populárnou a efektívnou metódou na zlepšenie estetiky úsmevu, môžu priniesť aj niektoré problémy. Jedným z najbežnejších problémov je odlepenie fazety od zubu. Toto sa môže stať, ak fazeta nie je správne prilepená alebo ak na ňu pôsobí prílišný tlak, napríklad pri hrýzení tvrdých potravín.

Ďalším problémom môže byť poškodenie faziet, ktoré sa môže prejaviť ako prasklina alebo odlomenina, čo si vyžaduje ich výmenu. Kompozitné fazety sú navyše náchylnejšie na sfarbenie v porovnaní s porcelánovými fazetami, preto môžu vyžadovať častejšie profesionálne čistenie alebo výmenu, aby si zachovali svoj estetický vzhľad.

Rovnako je možné, že niektorí pacienti zažijú zvýšenú citlivosť zubov, najmä krátko po aplikácii faziet, čo môže byť dôsledkom odstránenia tenkej vrstvy zubnej skloviny počas prípravy zubov na fazety. Tieto problémy vyžadujú pozornú starostlivosť a pravidelnú kontrolu u zubára, aby sa udržal zdravý a esteticky príťažlivý úsmev.

Článok aktualizovaný 3.5.2024

4 komentárov
Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

11.08.2017 13:29

poriadne pálky berú zubáry....... o zúbky sa treba starať od malička.... potom nás to nebude stáť až tak veľa...... či idem súkromníkovi, či zubárovi čo má zmluvu cez poisťovnu, platím stále skoro rovnako.....

Vaše meno:

Enka Nova

Enka Nova

02.01.2019 12:16

Ale ne vzdy za to muze nedostatecna pece. Manžel kvůli špatné barvě a vyplním si nechal udělat fazety na přední zuby v dSmile klinice. Vypadá to neuvěřitelně přirozeně! Se ne dá vůbec poznat že jsou zuby keramické. Nebylo to levný ale konečně začal se usmívat :)

Vaše meno:

Vivien Pilčeková

Vivien Pilčeková

27.02.2019 09:29

Vždy ste túžili po bielom úsmeve rovnako ako ja ? Objednajte sa na Bielenie zubov do DENTAL BROTHERS :) okamzite a viditelne vysledky :)

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

25.01.2020 14:28

len tie ceny u zubárov sú "nekresťanské"

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE