Denník N

Svetový newsfilter: Gruzínsko pripomína Ukrajinu pred desiatimi rokmi, čaká sa, čo urobia Rusi

Demonštranti v Tbilisi nechcú prísť o európsku budúcnosť. Foto - TASR/AP
Demonštranti v Tbilisi nechcú prísť o európsku budúcnosť. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

Slovensko si tento týždeň pripomenulo dvadsiate výročie vstupu do Európskej únie. Naši vládni politici to využili aj na to, aby opäť útočili na Brusel a obviňovali ho zo zasahovania do našej suverenity.

V tom istom čase v inej krajine – v Gruzínsku – protestovali desiatky tisíc ľudí, ktorí dúfajú v európsku budúcnosť. Chcú zabrániť zákonu o zahraničných agentoch, ktorý pripomína legislatívu v Rusku. Mimochodom, zákon o mimovládkach chce na Slovensku pretlačiť aj súčasná vládna koalícia. Aj v tomto prípade je EÚ kritická.

Čo sa stalo: Nie je to dokonalé prirovnanie, ale situácia v Gruzínsku sa už aj mnohým na Ukrajine začína podobať na demonštrácie Euromajdanu spred desiatich rokov.

Podobne ako prezident Viktor Janukovyč na Ukrajine, aj súčasná gruzínska koalícia formálne tvrdí, že podporuje členstvo v Európskej únii, no jej kroky hovoria o opaku. A rovnako ako v Kyjive, aj dnes v Tbilisi na to prozápadne zmýšľajúci ľudia reagujú.

Demonštranti s vlajkami EÚ sa už takmer mesiac schádzajú pred budovou parlamentu a vyzývajú vládu, aby zákon stiahla. V posledných dňoch demonštrácie naberajú na intenzite a zúčastňujú sa na nich desaťtisíce Gruzíncov.

Čo to znamená: Medzi Ukrajinou spred desiatich rokov a dnešným Gruzínskom je jeden zásadný rozdiel:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Izraelsko-palestínsky konflikt

Svetový newsfilter

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie