Daniel RadcliffeWarner Bros.
StoryEditor

Predstaviteľ Harryho Pottera reaguje na Rowlingovú. Tá hercom odkázala, že im nikdy neodpustí ich podporu transgender komunity

Miroslav Kamody03.05.2024., 09:00h

Spisovateľka si za svojimi vyjadreniami stojí. A aj keď si predstaviteľ Harryho Pottera uvedomuje, že je slávny najmä vďaka nej, odkazuje, že jej nie je kvôli tomu naveky zaviazaný.

Lajkuj Brainee.sk na

J. K. Rowlingová formovalo detstvo miliónov ľudí po celom svete. Jej séria kníh o čarodejníkovi Harry Potterovi doviedla celú generáciu k tomu, aby opäť objavili čaro čítania kníh. Filmové spracovanie si následne zamiloval azda každý, kto ho videl.

Ako píše portál Unilad, v roku 2020 však autorkine komentáre týkajúce sa transkomunity viedli k obvineniam z transfóbie na sociálnych sieťach, keď autorka zdieľala odkaz na článok obsahujúci frázu „ľudia, ktorí menštruujú“. Jej komentáre boli tvrdo kritizované Danielom Radcliffom a Emmou Watson, ktorí vo filmoch stvárnili Harryho a Hermionu.

image

Herečka Hunter Schafer už nechce hrať transrodové postavy. Vieme, či si zopakuje úlohu Jules v novej sérii seriálu Eufória

Rešpektujeme vás a milujeme

Dvojica, okrem iných hercov z franšízy, prejavila neochvejnú podporu trans komunite, pričom Radcliffe napísal v eseji pre LGBTQ+ organizáciu The Trevor Project: „Transgender ženy sú ženy. Akékoľvek opačné vyhlásenie vymaže identitu a dôstojnosť transrodových ľudí a je v rozpore so všetkými radami profesionálnych zdravotníckych združení, ktoré majú v tejto veci oveľa viac odborných znalostí ako Jo (Rowlingová) alebo ja.”

Ospravedlnil sa tiež za „bolesť“, ktorú jej komentáre spôsobili trans komunite. Medzitým Watson povedala svojim trans sledovateľom, že ona a „toľko ďalších ľudí na celom svete vás vidí, rešpektujú vás a milujú vás takých, akí ste“.

image

Emma Watson

Dreamstime

Rowlingová na názore nechce nič meniť

Len pred niekoľkými týždňami sa Rowlingová vyjadrila k štúdii, ktorá skúma rodové služby pre mladých ľudí v Spojenom kráľovstve, najmä používanie blokátorov puberty.

Používateľ sociálnych médií potom spochybnil, či Rowlingová čakala na verejné ospravedlnenie od niektorých členov hereckého obsadenia Harryho Pottera – konkrétne Radcliffa a Watson. Ale autorka dala jasne najavo, že nechce zakopať vojnovú sekeru.

Už roky nekomunikovali

V novom rozhovore sa preto Radcliffe vyjadril aj k sporom medzi nimi a povedal, že hoci je Rowlingová zodpovedná za jeho slávu, neznamená to, že by mal automaticky súhlasiť s jej postojmi k veciam. Okrem toho tiež prezradil, že dvojica spolu nehovorila už roky.

image

Autorka Harryho Pottera môže ísť do väzenia. Teším sa na zatknutie, reaguje na svoje vyjadrenia o transrodových osobách

V rozhovore pre The Atlantic povedal: „V konečnom dôsledku som z toho naozaj smutný. Pretože sa pozerám na osobu, ktorú som stretol, na časy, keď sme sa stretli, na knihy, ktoré napísala, a na svet, ktorý vytvorila, a to všetko je pre mňa tak hlboko empatické.”

„Očividne by sa Harry Potter bez nej nestal, takže nič v mojom živote by sa pravdepodobne nestalo tak, ako bez tejto osoby. Avšak to neznamená, že dlhujete veci, v ktoré veríte, niekomu inému po celý život.”

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. máj 2024 13:02