Divadlo GUnaGU uvedie krutú grotesku Viliama Klimáčka Rozkvitli sekery

3.5.2024
0

Zdroj: Waldemar Švábenský

Páčil sa vám článok?

Krutú grotesku Viliama Klimáčka o zvlčilých ľuďoch v zvlčilej dobe Rozkvitli sekery s Luciou Siposovou v hlavnej úlohe uvenie 8.mája divadlo GUnaGU .

Hlavnými hrdinami novej čiernej komédie divadla GUnaGU - Rozkvitli sekery je rodina v jednom paneláku – otec, nezamestnaný učiteľ, jeho manželka, mzdová účtovníčka, ich postihnutá dcéra a syn, ktorý si hľadá zmysel života.

Rodina má ekonomické ťažkosti, žije zo dňa deň a ďalekohľadom pozoruje vilu, ktorú oproti paneláku stavia bývalá úspešná kolegyňa manželky. A manželka sa rozhodne pre pomstu – unesie jej dieťa a bude rodinu vo vile vydierať. Lenže všetko dopadne inak. Komika v hre je vyvážená tragickými momentmi a od lásky ku smrti je tu len malý kúsok.

"Skvelé obsadenie hlavných postáv – Lucia Siposová a Viktor Horján - nachádza v ich herectve nové výzvy, ako presvedčivo stvárniť temnú grotesku so sociálnymi motívmi, živú a bolestnú, akou naša priama súčasnosť je," priblížila Linda Skrúcaná z divadla GUnaGU. 

Prvýkrát si v divadle GUnaGU zahrá známa herečka a speváčka Lucia Siposová so stálicou Viktorom Horjánom a ďalšími hereckými kolegami Csongorom Kassaiom, Romanou Ondrejkovičovou a Jakubom Švecom. Kostýmy a scénu navrhla Silvia Makovická. Hudbu zložil Slavo Solovic.

Zdroj: Waldemar Švábenský

Prvýkrát si v divadle GUnaGU zahrá Lucia Siposová.

Rozkvitli sekery sú po ostatných dvoch komédiách Tichá noc (silenta nokto) a Varím a verím (ako chutí Slovensko) treťou a záverečnou časťou trilógie Labužníci, v ktorých sa podstatná súčasť deja odohráva za stolom, kde pri jedle sedí celá rodina. Jedlo ako prostriedok k spoločenskej konverzácii a zároveň aj šanca, ako si povedať veci, o ktorých by sa malo radšej mlčať.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?