Denník N

Ekonomický newsfilter: Vláda schválila najskôr program nestability a potom výdavkové nelimity 

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

Ladislav Kamenický má pomýlené predstavy o tom, čo je úlohou ministra financií. Namiesto znižovania nebezpečne vysokého rozpočtového deficitu robí všetko pre to, aby ho držal čo najvyššie.

Namiesto dodržiavania dohodnutých rozpočtových pravidiel hľadá spôsoby, ako s nimi vybabrať. Táto jeho vlastnosť sa prejavila už pri tvorbe tohtoročného štátneho rozpočtu, v ktorom údaje o deficite skreslil tak, aby mohol tvrdiť, že sa situácia zlepšuje.

V posledných dňoch to pokračovalo na vláde schválením dvoch dokumentov, ktoré by podľa názvu mali priniesť zodpovednejšie hospodárenie, ale v skutočnosti to bude presne naopak.

Dnešný Ekonomický newsfilter má 1 300 slov, na prečítanie potrebujete 5 a pol minúty. Pripravil Ján Kováč.


1. Vláda schválila bezzubé výdavkové limity

Vláda včera schválila nové výdavkové limity, ktoré vychádzajú z európskych pravidiel. Tie by mali politikov nútiť k šetreniu, ale Kamenickému sa zapáčili z iného dôvodu: európske limity sú v tomto roku k slovenskej vláde veľmi benevolentné, nevyžadujú žiadne úspory. Vláda sa ich drží iba preto, aby sa mohla vyvliecť z plnenia domácich limitov, ktoré výrazne prekračuje. Tie slovenské sú pritom záväzné už teraz, kým tie európske ešte len začnú platiť.

Čo znamenajú európske výdavkové limity: Vyžadujú každoročné vylepšovanie bilancie rozpočtu o jedno percento HDP, čiže rozdiel medzi príjmami a výdavkami by sa mal zmenšovať o 1,4 miliardy eur. Na prvý pohľad to vyzerá tak, že sú tieto pravidlá prísnejšie ako slovenské, ktoré hovoria o polpercentnom šetrení. V roku 2024 však platí presný opak.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomický newsfilter

  • Ekonomický newsfilter Denníka E píšu skúsení editori Oliver Brunovský, Ján Kováč a Radoslav Tomek
  • Nové vydanie sumáru najdôležitejších udalostí z ekonomiky a spoločnosti vychádza každý deň najneskôr o 7:00 ráno, súčasne so zverejnením na webe posielame aj newslettrovú verziu (aktivujte si odber tu)
  • Do 8:00 ráno garantujeme zverejnenie audioverzie pre predplatiteľov, ktorí si ho môžu vypočuť na webe alebo v aplikácii Denník N
  • Ostatní poslucháči si ho môžu vypočuť po 12:00 na kanáli Denník E kdekoľvek počúvate podcasty

Ekonomika

Teraz najčítanejšie