Odrody sladkej papriky
Zdroj: shutterstock.com

Aké sú najobľúbenejšie odrody papriky? Tieto presvedčili vlastnosťami i chuťou

Ak sa chystáte na miestne trhy nakúpiť priesady paprík, zaujímajte sa o to, akú odrodu kupujete. Chcete si o niekoľko mesiacov pochutnávať na plodoch sladkých alebo štipľavých? Máte záujem o papriky tenkostenné, hrubostenné, kónické alebo kvadratické? Výber je ohromný a nestačí sa spoliehať iba na to, že teraz sú priesady krásne urastené a zdravo zelené.

Vychádzajte predovšetkým zo zamýšľaného využitia plodov a chuťových preferencií. V popularite vedú papriky na priamu konzumáciu, no svojich verných priaznivcov majú i papriky, ktoré sú aromatickejšie a chuťovo výraznejšie. Tieto atribúty potom odovzdávajú aj do pokrmov. Taktiež vopred zvážte umiestnenie. Niektorým odrodám sa najlepšie darí v teplom prostredí skleníkov a fóliovníkov, ďalšie sú vhodné na poľné pestovanie a dokážu lepšie odolávať náporom vetra bez dodatočnej opory.

Sladká paprika
Zdroj: shutterstock.com

Obľúbené odrody papriky

  • Paprika PCR – Skorá, veľmi úrodná odroda je určená najmä na priamy konzum v kuchyni. Plody sú tenkostenné, špicato-kužeľovité, v plnej zrelosti žlto-zelenej farby.
  • Paprika Boneta – Táto skorá odroda papriky vytvára plody, ktoré majú atraktívny kužeľovitý tvar so štyrmi rovnomernými komorami. Sú zeleno-bielej až červenej farby s hrubými stenami. Vhodné na priamy konzum.
  • Paprika Cynthia – Ďalšia obľúbená odroda je určená najmä na konzumáciu v čerstvom stave, no osvedčila sa aj pri zaváraní. Má hrubostenné plody ihlanovitého tvaru s tromi komorami.
Sladká paprika
Zdroj: shutterstock.com

Sladké odrody papriky

  • Paprika Parade – Stredne skorej kápii sa najlepšie darí vo fóliovníku alebo skleníku. Trojuholníkové plody dozrievajú do oslnivo lesklej červenej farby. Aj po sterilizácii si zachovávajú chrumkavosť.
  • Paprika Ornela – Plody tejto odrody kápie sú dlhé, špicaté a sýtooranžovej farby. Vynikajú sladkou chuťou a šťavnatosťou.
  • Paprika Lydia – Veľmi úrodná odroda skorej kápie zaujme vysokým vzrastom aj atraktívnymi sladkými plodmi, ktoré sú určené hlavné na tepelné spracovanie. Po sterilizácii nemäknú.
Štipľavá paprika
Zdroj: shutterstock.com

Štipľavé odrody papriky

  • Paprika Poseidon – Poloskorá odroda papriky typu baraní roh zvládne umiestnenie vo fóliovníku aj voľne na záhone. Dlhé, úzke a štipľavé plody môžete zavárať v celosti.
  • Paprika Koral – Okrúhle papriky čerešňovitého tvaru zaujmú silnou pálivosťou. Vhodné na sušenie aj zaváranie.
  • Paprika Harvey – Štipľavá paprika typu kozí roh má bohaté výnosy a výrazný vzrast, ktorý vyžaduje vyväzovanie. Dlhé plody majú neprehliadnuteľnú sýtožltú farbu.
Paprika Alma
Zdroj: shutterstock.com

Papriky zaujímavých tvarov

  • Paprika Alma – Typický zástupca štipľavých jabĺčkových paprík má hrubé steny a výbornú šťavnatosť. Poteší vysokou úrodnosťou. Plody sa zvyčajne sterilizujú v celosti.
  • Paprika Ontara – Rajčiaková paprika má plody srdcovitého tvaru, ktoré sa nápadne ponášajú na paradajky. Ide o vzrastovo nižšiu odrodu, vďaka čomu je možné rastliny pestovať aj črepníkoch. Plody sú prekvapivo sladké a šťavnaté, ideálne ako spestrenie do šalátov.
  • Paprika Granova – Táto odroda má plody so zaujímavým kvadratickým tvarom, výraznou šírkou a tupým koncom. Počas dozrievania prechádzajú od zelenej, cez oranžovú až po sýtočervenú farbu. Plody neštípu a sú určené na priamy konzum.

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.