Štvrťročný zisk VÚB banky stúpol na viac ako 66 mil. eur, konsolidovaný bol o niečo nižší

02.05.2024 (18:15)

VÚB banka dosiahla v prvom štvrťroku čistý zisk 66,3 mil. eur pri medziročnom náraste o 13,7 %.

Rástli tak čisté úrokové výnosy ako aj zisk z poplatkov a provízií. Konsolidovaný zisk celej skupiny VÚB predstavoval v prvých troch mesiacoch 63,7 mil. eur. Celkové čisté úverové portfólio medziročne stúplo o 5,4 % na 18,7 mld. eur. Celkové vklady klientov sa zvýšili o 4,7 % na 16,3 mld. eur.

„Rok 2024 sme začali skutočne veľmi dobre,“ skonštatoval generálny riaditeľ VÚB banky Jozef Kausich. Vyzdvihol dlhodobú finančnú stabilitu banky. Pozitívne ohodnotil aj medziročné nárasty úverového portfólia a vkladov naprieč všetkými segmentami, ako aj postupné oživenie hypotekárneho trhu. „Rásť chceme v retaili, tiež v segmente malých a stredných podnikov. Zlepšovať pozíciu chceme aj v oblasti ESG,“ povedal Kausich.

Všeobecná úverová banka vznikla 1. januára 1990 vyčlenením komerčných aktivít pre firemných klientov na území SR zo Štátnej banky československej ako štátny peňažný ústav. V roku 1992 sa pretransformovala na akciovú spoločnosť patriacu pod Fond národného majetku SR. Koncom roku 2001 získala väčšinový podiel vo VÚB talianska banková skupina IntesaBci, v súčasnosti Intesa Sanpaolo.
 
Zdroj: SITA, Foto: Ivan Sedlák