Ponuka kryptoaktív by sa mala viac upraviť, poskytovatelia budú musieť mať povolenie

02.05.2024 (18:10)

Kryptoaktíva budú viac regulované, čaká ich aj väčší dohľad. Vyplýva to z návrhu zákona o niektorých povinnostiach a oprávneniach v oblasti kryptoaktív, ktorý schválila vláda.

Cieľom je implementácia euronariadenia o trhoch s kryptoaktívami (Markets in Crypto-Assets Act - MiCA). Týmto nariadením sa upravuje ponúkanie kryptoaktív verejnosti, stanovujú sa osobitné pravidlá pre kryptoaktíva a súvisiace služby a činnosti. Poskytovatelia služieb súvisiacich s kryptoaktívami budú po novom licencovanými subjektami. Verejná ponuka kryptoaktív a ich prijatie na obchodovanie na obchodnej platforme nie sú v súčasnosti v slovenskom právnom poriadku špeciálne regulované. Takisto je to aj v prípade poskytovania služieb súvisiacich s kryptoaktívami.

Nariadenie MiCA zavádza dve nové kategórie licencovaných subjektov - emitent tokenov naviazaných na aktíva a poskytovateľ služieb kryptoaktív. Subjekty, ktoré emitujú tokeny naviazané na aktíva alebo poskytujú služby kryptoaktív, budú musieť vynaložiť náklady súvisiace s licenčným konaním. Nariadenie MiCA naviac zavádza novú kategóriu emitentov tokenov elektronických peňazí. Ide o už licencované subjekty, ako banky a inštitúcie elektronických peňazí, ktoré budú po novom musieť plniť dodatočné podmienky dané nariadením, ak emitujú tokeny elektronických peňazí. Niektoré ďalšie podmienky budú musieť splniť aj osoby ponúkajúce kryptoaktíva.

Orgánom dohľadu, ktorý bude dohliadať na dodržiavanie ustanovených povinností podľa nariadenia MiCA, bude u nás Národná banka Slovenska. Bude mať oprávnenie udeľovať povolenie verejne ponúkať tokeny naviazané na aktíva a žiadať o ich prijatie na obchodovanie, ako aj udeľovať povolenie poskytovateľom služieb kryptoaktív. Národná banka Slovenska bude tiež oprávnená udeľovať sankcie za porušenie povinností vyplývajúcich z nariadenia MiCA. Centrálna banka by mala v rámci tejto oblasti vydať opatrenia, ktoré upresnia povinnosti.

Právna úprava bude mať negatívny dopad na rozpočet verejnej správy. Je potrebné upraviť informačné systémy Finančného riaditeľstva SR, a to v predpokladanej sume niečo vyše 198-tisíc eur. Je nutné podľa rezortu financií zdôrazniť, že podstata zdaňovania kryptoaktív zostáva rovnaká ako pri zdaňovaní virtuálnej meny, z tohto dôvodu ďalšie vplyvy neočakávajú.

Zákon by mal nadobudnúť účinnosť 15. októbra 2024, okrem niektorých článkov, ktoré nadobudnú účinnosť koncom roka, resp. 1. januára 2025.
 
Zdroj: SITA, Foto: redakcia