Denník N

Voľba ústavného sudcu sa odkladá. Čaká sa na prezidenta Pellegriniho

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Koalícia voľbe chýbajúceho ústavného sudcu nevenuje pozornosť. Podľa opozičných poslancov je za tým snaha počkať si na vymenovanie Petra Pellegriniho za prezidenta, ale možno aj na rozhodnutie premiéra Roberta Fica (Smer), či sa opäť nepokúsi uniknúť do Košíc.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ústavnému súdu bude ďalej chýbať jeden sudca. Vládna väčšina tesne pred hlasovaním odložila voľbu dvoch kandidátov. V prípade zvolenia by z nich ústavného sudcu či sudkyňu vyberala prezidentka Zuzana Čaputová. Oddialením voľby koalícia zabezpečila, že Čaputová už do výberu nezasiahne.

O obsadení postu po Jane Laššákovej už rozhodne nový prezident Peter Pellegrini (Hlas).

„Je to nehorázne, ako sa voľba odsúva. Je to prejav neúcty voči Ústavnému súdu,“ reagovala na oddialenie voľby Lucia Plaváková z Progresívneho Slovenska. Koalícia si podľa nej takto poistila, aby o nástupcovi po Laššákovej ani náhodou nerozhodovala prezidentka Čaputová, ale aby rozhodol Pellegrini.

Takto číta oddialenie voľby aj Ondrej Dostál (za SaS).

Pritom šanca, že by sa vo štvrtok podarilo v parlamente niekoho z dvoch kandidátov zvoliť, bola minimálna. Potrebných je na to až 90 hlasov, čiže bez dohody medzi koalíciou a opozíciou to nepôjde. A žiadne rokovania medzi vládnymi a opozičnými stranami neprebehli.

Nie je ani dohoda v koalícii

Dohoda dokonca nie je ani v koalícii, čo po rokovaní vlády naznačil minister spravodlivosti Boris Susko

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Pellegrini

Robert Fico

Voľba ústavných sudcov

Slovensko

Teraz najčítanejšie