Samoobslužné pokladne sú dnes súčasťou už takmer každého obchodného reťazca. Táto technológia na strane obchodníka šetrí náklady na zamestnancov a zákazníkom zasa výrazne šetrí čas. V Spojených štátoch však niektoré reťazce začali tieto pokladne rušiť. Koniec predavačov a predavačiek sa tak minimálne v tejto krajine ešte nechystá.

Vysoké straty obchodníkov

Jedna z predajní najväčšieho maloobchodného reťazca na svete Walmart v americkom meste St. Louis sa aj napriek trendu so samoobslužnými pokladňami rozhodla túto inováciu zrušiť. Hovorca reťazca pre USA Today uviedol, že tento prípad nie je začiatkom konca samoobslužných pokladní vo Walmarte, táto konkrétna pobočka len reaguje na spätnú väzbu ich zákazníkov.

„Veríme, že táto zmena zlepší zážitok z nakupovania v obchode a dá našim spolupracovníkom šancu poskytovať lepšie zacielené a efektívnejšie služby,“ uviedol hovorca reťazca Briand Little. Obmedziť samoobslužné pokladne sa rozhodol aj konkurenčný reťazec Target. Tieto pokladne môžu po novom využívať len zákazníci, ktorí nakúpia maximálne desať položiek, informuje Seznam Zprávy.

V roku 2017 obmedzil množstvo produktov na týchto pokladniach aj austrálsky reťazec Coles. Zákazníci totiž okrádali obchod tak, že drahé ovocie označovali za lacnú mrkvu. Vo vybraných predajniach ruší samoobslužné pokladne aj reťazec Dollar General. Dôvodom sú čoraz častejšie krádeže produktov.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa