Denník N

Mať odvahu používať rozum. Potrebujeme nové osvietenstvo?

Filozof Immanuel Kant (1724 – 1804) na portréte Johanna Gottlieba Beckera
Filozof Immanuel Kant (1724 – 1804) na portréte Johanna Gottlieba Beckera

Čo nám hovorí 300. výročie narodenia filozofa Immanuela Kanta.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Pripomínať si okrúhliny narodenia nejakého filozofa môže pôsobiť ako čisto akademická záležitosť. Navyše ak ide o Immanuela Kanta (1724 – 1804), ktorý písal zložité a pre širšie publikum ťažko prístupné knihy.

V prípade pripomienky nedávneho 300. výročia narodenia tohto významného nemeckého filozofa sa však veci majú inak. A to nielen preto – ako sa ošúchane zvykne hovoriť –, že jeho myšlienky „sú aktuálne aj dnes“.

Tu ide skôr o pocit rozčarovania či až zdesenia. A to z pripomenutia si apelov na rozum a etiku, ktoré Kant predniesol na konci 18. storočia. A z paralelného zhodnotenia ich aplikovania v našej dnešnej spoločnosti.

Namiesto predpokladaného míľového progresu, ktoré človek obdarený rozumom mal odkráčať za uplynulé storočia, totiž pozorujeme návrat do minulosti intelektuálneho temna.

To by už mohlo a malo zaujímať aj publikum mimo filozofických seminárov.

Čo môžem vedieť a ako mám konať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra, Veda

Teraz najčítanejšie