Denník N

Bos bosov Černák ľutuje a ospravedlňuje sa. Keby ho pustili, chcel by postaviť penzión a pomáhať odsúdeným

Mikuláš Černák prichádza na súd, ktorý rozhoduje o jeho prípadnom prepustení z doživotného väzenia. Foto – TASR
Mikuláš Černák prichádza na súd, ktorý rozhoduje o jeho prípadnom prepustení z doživotného väzenia. Foto – TASR

Ak ho súd pustí, chcel by podnikať v cestovnom ruchu a na prevencii pred kriminalitou.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Súd v Piešťanoch otvoril pojednávanie o tom, či sa má Mikuláš Černák, niekdajší bos bosov slovenského podsvetia odsúdený na doživotie, dostať na slobodu.

Pred týždňom rozhodovanie ešte museli odložiť, pretože prokurátorovi Petrovi Repovi včas nedoručili návrh na prepustenie.

Resocializačná prognóza aj hodnotenie z väznice sú pre Černáka priaznivé. Pedagógovia z väzenia vo štvrtok zhodne vypovedali, že Černák urobil veľký pokrok, spolupracoval a až na úvod pobytu vo väznici bol bezproblémový.

Vedenie väznice podmienečné prepustenie odporučilo.

Mikuláš Černák má 57 rokov. V roku 2009 ho odsúdili na doživotie za šesť vrážd a objednávku vraždy podnikateľa Mariana Karcela z väzby. Po rokoch vo väzení začal Mikuláš Černák spolupracovať s vyšetrovateľmi a usvedčoval viacerých členov mafie.

Podľa prokurátora by sa „časom“ mohol doživotný trest skrátiť, pred týždňom si však Repa nebol istý, či ten čas už nastal.

Spútaného Černáka priviedla pred senát ozbrojená eskorta, zvyšok pojednávania v súdnej sieni už sedel bez pút. Počas celého pojednávania neprejavoval žiadne významné emócie. S obhajcami sa pozdravil podaním rúk, nijako nevstupoval do konania, hovoril len na vyzvanie a často si nervózne trel ruky.

V úvode pojednávania došlo k zmene. Pôvodne o podmienečné prepustenie žiadalo neznáme Občianske združenie Reštart, teraz sa k žiadosti pripojil aj samotný odsúdený. Zdôvodnil to tým, že niektoré médiá uvádzali, že žiadosť podalo združenie, aby ju v prípade zamietnutia mohli podávať bez obmedzení.

Černák: Hanbím sa. Dovoľte mi dožiť na slobode

Mikuláš Černák veľmi ticho prehovoril k senátu. Hovoril o tom, že sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie