Poslanci odvolali Majerníka a Mazáka zo Súdnej rady. Koalícia o kandidátoch ide rokovať, SNS trvá na Harabinovi

Poslanci Národnej rady odvolali z funkcie členov Súdnej rady SR Andreja Majerníka a Jána Mazáka. Rozhodli o tom vo štvrtkovom hlasovaní.

02.05.2024 12:38 , aktualizované: 18:25
debata (11)

Za odvolanie Majerníka hlasovalo 78 zo 141 prítomných poslancov, proti bolo 63. Odvolanie Mazáka podporilo rovnako 78 zo 141 poslancov a proti bolo 63.

Návrh na odvolanie členov rady volených parlamentom podalo 79 poslancov koalície. Odôvodnili ho stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov. Opozícia i odvolávaní členovia to namietali.

Mazák: Medzi ľuďmi vládne nedôvera v justíciu
Video

O kandidátoch do Súdnej rady bude koalícia ešte rokovať. SNS za nomináciou Štefana Harabina stojí. Vyplýva to z vyjadrení koaličných poslancov na štvrtkovej tlačovej konferencii. „Náš návrh na kandidáta je zrejmý, my si za tým stojíme,“ uviedol Peter Kotlár (SNS) na adresu Harabina. Dodal, že všetko ostatné bude predmetom ďalších rokovaní s koaličnými partnermi.

„Hľadáme mená, zachytili sme návrh od SNS,“ doplnil Samuel Migaľ (Hlas) s tým, že sa o menách budú rozprávať a ak bude mať záujem o diskusiu aj opozícia, brániť sa nebudú.

Roman Michelko Čítajte viac Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

Tibor Gašpar (Smer) považuje otázku o kandidátoch za predčasnú. Za Smer uviedol, že budú hľadať zhodu s koaličnými partnermi podľa toho, akí kandidáti budú k dispozícii. „Potom sa k nim budeme vyjadrovať,“ povedal. Termín voľby odhadnúť nevedel. Priblížil, že aktuálne sa vypíše lehota na navrhnutie kandidátov, následne ich vypočujú vo výbore a potom príde na rad voľba v pléne.

Posunutie voľby kandidátov na sudcu Ústavného súdu SR Gašpar odôvodnil tým, že zatiaľ zrejme nedošlo k dohode na mene. Vie si predstaviť, že by vybrali aj zo súčasných piatich uchádzačov mená, ktoré by ponúkli aj na rokovanie s opozíciou. Podčiarkol pritom, že na zvolenie kandidátov treba 90 hlasov.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Mazák #Súdna rada SR