5 najčastejších mýtov o psychoterapii, ktoré ľuďom bránia vyhľadať pomoc. Nie je len pre „bláznov“

Dnešná doba je skutočnou výzvou pre našu psychiku. Krízy, ktoré nasledujú jedna za druhou, dávajú zabrať ľudskej duši, okrem toho dnes nie je jednoduché udržiavať spokojné medziľudské vzťahy. Keď je toho už veľa, nebojte sa požiadať o odbornú pomoc a nedajte na časté mýty, ktoré sa s psychoterapiou spájajú.

02.05.2024 12:00
smútok, depresia, plač Foto:
V psychických problémoch nie je dobré zostávať sám.
debata (1)

Liga za duševné zdravie pripravila zoznam najčastejších mýtov o psychoterapii, ktoré sú ešte stále rozšírené a môžu brániť vo vyhľadaní odbornej pomoci.

Psychiatrička: Ku komu s depresiou? Psychiatrovi či psychológovi? Ako môže pomôcť praktický lekár?
Video
Zdroj: TV Pravda

1. mýtus: Psychoterapia je len pre „bláznov“

Fakt: Psychoterapia je vhodná pre širokú škálu ľudí, ktorí sa stretávajú so životnými výzvami a emocionálnymi ťažkosťami. Nielenže pomáha ľuďom s diagnostikovanými duševnými poruchami, ale tiež poskytuje podporu pri zvládaní stresu, zlepšovaní vzťahov, riešení konfliktov a dosahovaní osobných cieľov.

2. mýtus: Psychoterapia je vždy dlhodobý proces, ktorý trvá roky

Fakt: Dĺžka psychoterapie závisí od mnohých faktorov, ako sú typ problému, individuálne potreby klienta a typ terapie. Niektoré terapie môžu byť krátke a riešiť konkrétny problém v priebehu niekoľkých stretnutí, zatiaľ čo iné môžu byť dlhodobejšie, aby sa dosiahli hlbšie zmeny.

pleť - zima - chlad - krása - žena - úsmev Čítajte viac 12 zlatých rád pre duševnú vyrovnanosť

3. mýtus: Psychoterapia je len o rozprávaní

Fakt: Zatiaľ čo rozhovor je dôležitou súčasťou psychoterapie, existuje mnoho ďalších terapeutických prístupov, ktoré môžu zahŕňať cvičenia, hranie úloh, prácu s telom alebo kognitívno-behaviorálnu terapiu (terapia, ktorá kladie dôraz na pochopenie problému a následné zmeny v správaní).

4. mýtus: Psychoterapia je len pre bohatých a privilegovaných

Fakt: Mnoho terapeutov poskytuje služby za dostupné ceny alebo ponúka zľavy pre ľudí s obmedzenými finančnými zdrojmi. Okrem toho niektoré organizácie ponúkajú bezplatné alebo cenovo dostupné psychoterapeutické služby pre tých, ktorí ich potrebujú.

Schwarzenegger Čítajte viac 7 rád pre šťastný život podľa slávneho Arnolda Schwarzeneggera

5. mýtus: Psychoterapia je len medzi klientom a terapeutom

Fakt: Psychoterapia môže zahŕňať aj prácu s rodinou, partnerom alebo skupinou ľudí, v závislosti od potrieb klienta.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #duševné zdravie #Liga za duševné zdravie