Z Ameriky do Ostravy a potom rovno do Cannes! Herečka Morháčová miluje festivaly, ale má to aj háčik... Čo prezradila pre Pravdu na gala plnom hviezd?

V stredu podvečer oficiálne odštartovalo multižánrové podujatie Fest1val 1. Slávnostný ceremoniál pod taktovkou filmového festivalu spojil pod jednou strechou filmárov, vizuálnych umelcov, výtvarníkov či dizajnérov a architektov.

02.05.2024 12:50
Katarína Morháčová Foto:
Slovenská herečka Katarína Morháčová na gala otvorení Fest1val.
debata

Prvý ročník akcie Fest1val 1, do ktorej sú zahrnuté tri plnohodnotné sekcie ÚNOS, PULSE a IFFO – a ktorý prepája architektúru, dizajn, módu a film – sa niesol v znamení očakávania. Príchod hostí a nabitá sála Gong v areáli Dolné Vítkovice, kde sa akcia odohráva, ich vysoko prekonal.

Starajú sa o vás ako vo vatičke, ale je to tiež neustály zhon, hovorí o festivalovej atmosfére Katarína Morháčová
Video
Zdroj: TV Pravda

Na stredajšom slávnostnom otvorení sa zúčastnila napríklad česká herečka Vanda Chaloupková, herec Tomáš Měcháček, ale tiež slovenská herečka Katarína Morháčová, ktorá striedavo žije v USA, Londýne a opakovane sa vracia na Slovensko. Pre Pravdu prezradila, že momentálne pokračuje v nakrúcaní projektu For all mankind v produkcii Apple TV. Okrem toho pripravuje aj vlastnú filmovú novinku.

 P32664210 Čítajte viac Talenty dokážeme ponúknuť svetu aj doma. Poďte s novým festivalom na neutrálnu pôdu, pozýva Eva Sýkorová-Čomborová

Morháčová je na festivalovú atmosféru zvyknutá. Opakovane navštevuje filmové podujatie v Karlových Varoch, tento rok sa chystá aj do Cannes. „Som pozvaná na premiéru jedného veľkého filmu, ešte neprezradím, akého. Ale pôjdem tam a rada by som si tiež obliekla model od domáceho dizajnéra. Slovenského alebo českého,“ komentovala Morháčová odetá v šatách z dielne Naniche.

Herečka Vanda Chaloupková v kreácii Naniche na...
Riaditeľka Fest1valu 1 Nikola Tošenovská na...
+24Miss ČR 2018 Iveta Maurerová v šatách od Sandry...

Práve modely od Natalie Dufkovej z ateliéru Naniche hrali v stredajší deň prím. Jeden obliekla aj spomenutá Chaloupková a celkom novú kolekciu Inspirality uviedla Dufková o pár stoviek metrov ďalej. Dufkovej nový počin, ktorý priniesla sekcia ÚNOS by Virvar, poukázal aj na prepájanie žánrov. Inšpirovala sa sklom a dokonca tento krehký materiál použila aj na doplnkoch.

zväčšiť Herečka Vanda Chaloupková v kreácii Naniche na... Foto: Barča Chlebová
Vanda Chaloupková v kreácii Naniche Herečka Vanda Chaloupková v kreácii Naniche na slávnostnom otvorení v Dolných Vítkoviciach v Ostrave.

Už v utorok sa prví návštevníci festivalu dočkali aj prezentácie sklenených objektov a inštálacie od renomovaného sklára, umelca a pedagóga Ronyho Plesla a jeho žiačky, dnes už etablovanej sklárky Dominiky Petrtýlovej. Výsledok bol očarujúci. V priestoroch Výdušnej jamy sa zase prvýkrát svojím módnym produktom prezentoval textilný dizajnér Juraj Straka. Doteraz tvoril predovšetkým potlače pre iných dizajnérov, teraz vytvoril vlastný kus odevu – pánsku košeľu – s tými najobľúbenejšími printami.

Inštalácia košieľ Juraja Straku vo Výdušnej... Foto: Barča Chlebová
Juraja Straku vo Výdušnej jame Inštalácia košieľ Juraja Straku vo Výdušnej jame v priestoroch Dolných Vítkovíc. Je súčasťou sekcie ÚNOS by Virvar.

Priestory zaplnili aj inštalácie od Štefana Sekáča či módnej návrhárky Petry Kubikovej v spojení s Emilom Taschkom a Lousy Auberom, ktoré si budú môcť návštevníci pozrieť až do záveru podujatia denne. Pestrý program je však naplánovaný aj na ďalšie dni a s Pravdou pre vás pripravujeme viac zaujímavostí a informácií už čoskoro.

Pozrite si bohatú galériu z otvorenia aj rozhovory s Katarínou Morháčovou a Natalii Dufkovou.

Keď ženy žijú v mojich šatách, to ma baví najviac, hovorí dizajnérka Natalie Dufková
Video
Zdroj: TV Pravda
Inspirality by Naniche / Natalie Dufková
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Straka #Štefan Sekáč #Vanda Chaloupková #Katarína Morháčová #Fest1val

+ Chráňte seba a svoje zdravie, to je najdôležitejšie, vydržať sa dá.
Čím viac sa budete snažiť tým viac sa práca...

+ Choďte sa prejsť do prírody, netrávte zbytočne veľa času mimo domova.
To čo iný zvláda ľahko vám môže priniesť...