Členstvo v EÚ prináša SPU mnohé benefity, jedným z nich je Erasmus

napísal

Slovenská republika si 1. mája pripomína Deň pristúpenia k Európskej únii (EÚ). Jej členom sa stala pred 20 rokmi. Členstvo v EÚ prináša našej univerzite mnohé benefity. „SPU má jasné hmatateľné výsledky. Zo štrukturálnych fondov EÚ sme úspešne realizovali viacero projektov zameraných na rozvoj infraštruktúry," hovorí profesor Pavol Schwarcz, novozvolený dekan Fakulty európskych štúdií a regionálneho rozvoja SPU v Nitre, ktorá je úzko spätá s európskymi procesmi. Ako ďalej dodal v rámci obľúbeného programu Erasmus+ majú zase naši študenti, pedagógovia a zamestnanci unikátne príležitosti získať medzinárodné skúsenosti, rozšíriť si svoje vedomosti a kultúrny rozhľad. "Nevyhnutné je, aby sme sa naďalej snažili pozitívne ovplyvňovať naše budúce dianie,“ podčiarkol P. Schwarcz. Za veľkú výzvu do budúcnosti pokladá najmä odbúravanie administratívnej záťaže a byrokracie pri realizácii projektov.

V rámci programu Erasmus+ má SPU v Nitre uzatvorené medziinštitucionálne zmluvy, ktoré sú východiskom pre rozvoj ďalšej projektovej, vedeckej a výskumnej spolupráce. SPU v Nitre je príkladom toho, ako sa medzinárodná mobilita a spolupráca môžu úspešne integrovať do vzdelávacieho prostredia. Univerzita získala aj ocenenie za úspešnú realizáciu programu Erasmus+, ktorá je výsledkom komplexného prístupu k vzdelávaniu a výskumu. V rámci programov Erasmus+ SPU každoročne vysiela do celého sveta približne 200 študentov. Ide o mobility typu štúdium alebo stáž, kde študenti absolvujú časť štúdia na zahraničnej univerzite, alebo nadobudnú pracovné skúsenosti vo firmách a spoločnostiach mimo Slovenska. „Zahraničná skúsenosť je pre absolventa mobility obrovským prínosom k rozšíreniu možností uplatnenia sa a posilnenia jeho ambícií v živote,“ zdôraznila prorektorka SPU pre strategický rozvoj a internacionalizáciu docentka Lucia Palšová.

SPU v rámci programov Erasmus+ zároveň každý rok prijíma vyše 100 zahraničných študentov. Vnášajú rozmanitosť do života na univerzite, odnášajú si skúsenosti a môžu vo svojich krajinách a univerzitách informovať o SPU, podčiarkuje L. Palšová.

Aj pre učiteľov SPU je vyučovanie na zahraničných univerzitách v rámci Erasmus+ veľkou skúsenosťou. „Každoročne ho zrealizuje takmer 50 učiteľov. Školenie v rámci zamestnaneckých mobilít – job shadowing, tréning, účasť na výskume – každoročne absolvuje na zahraničných inštitúciách asi 150 zamestnancov SPU. Zo zahraničia každý rok prijímame takmer 200 pracovníkov z rôznych inštitúcií,“ informuje prorektorka.

 

O úspešných projektoch SPU zo štrukturálnych fondov EÚ čítajte na: https://www.uniag.sk/sk/aktualne-informacie/spu-ziskala-za-dva-roky-zo-strukturalnych-fondov-eu-financie-na-sedem-projektov

Ísť späť