Denník N

Už sa nebavíme o desatinách stupňov, varuje klimatológ. Vyššie teploty zmenia aj chuť kávy

Ilustračné foto - Unsplash/Eelco Böhtlingk
Ilustračné foto – Unsplash/Eelco Böhtlingk

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Letné horúčavy v apríli predčasne vybudili vegetáciu do rozpuku, ale následne jej zasadili smrteľnú ranu celonočné mrazy. Veľa ovocinárov tak prišlo o úrodu.

Podľa klimatológa Radima Tolasza z Českého hydrometeorologického úradu však budú jarné horúčavy aj jarné mrazy zrejme novou realitou a spoločnosť aj pestovatelia by sa na ňu mali rýchlo pripraviť.

„Ak pestovatelia počúvajú klimatológov, sú už niekoľko rokov poistení pred jarnými mrazmi,“ vraví v rozhovore.

Minulý týždeň zasypali spravodajské weby aj siete správy o pomrznutom ovocí v sadoch. Je to smutný pohľad, ale spýtam sa vás ako klimatológa: dalo sa to očakávať?

Jarné mrazy sú u nás úplne bežné – aj škody na plodinách. Nebývajú však takéto rozsiahle a tak skoro. Dobre poznáme takzvaných ľadových mužov, ktorí však „chodievajú“ po 10. máji. Inokedy vegetácia vo svojom vývoji nie je tak ďaleko, ako bola tento rok už v priebehu apríla.

Podľa výskytu prvých listov a kvetov sme mohli pozorovať, že vegetácia je zhruba o mesiac rýchlejšia ako obvykle. A to je hlavný dôvod vysokých škôd. Keď sa v našich predpovediach objavili informácie o mrazoch, už bolo zrejmé, že škody budú, pretože nie všetko je možné ochrániť počas mrazivých nocí a ranných hodín.

O rôznych problémoch s úrodou kvôli počasiu počúvame každý rok, niekto môže nadobudnúť pocit, že je to poľnohospodársky refrén. No tento rok je to naozaj extrém?

Áno. Letné dni

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Počasie

Príroda

Rozhovory

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie