Už sa nebavíme o desatinách stupňov, varuje klimatológ. Vyššie teploty zmenia aj chuť kávy
➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.
Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.
Letné horúčavy v apríli predčasne vybudili vegetáciu do rozpuku, ale následne jej zasadili smrteľnú ranu celonočné mrazy. Veľa ovocinárov tak prišlo o úrodu.
Podľa klimatológa Radima Tolasza z Českého hydrometeorologického úradu však budú jarné horúčavy aj jarné mrazy zrejme novou realitou a spoločnosť aj pestovatelia by sa na ňu mali rýchlo pripraviť.
„Ak pestovatelia počúvajú klimatológov, sú už niekoľko rokov poistení pred jarnými mrazmi,“ vraví v rozhovore.
Minulý týždeň zasypali spravodajské weby aj siete správy o pomrznutom ovocí v sadoch. Je to smutný pohľad, ale spýtam sa vás ako klimatológa: dalo sa to očakávať?
Jarné mrazy sú u nás úplne bežné – aj škody na plodinách. Nebývajú však takéto rozsiahle a tak skoro. Dobre poznáme takzvaných ľadových mužov, ktorí však „chodievajú“ po 10. máji. Inokedy vegetácia vo svojom vývoji nie je tak ďaleko, ako bola tento rok už v priebehu apríla.
Podľa výskytu prvých listov a kvetov sme mohli pozorovať, že vegetácia je zhruba o mesiac rýchlejšia ako obvykle. A to je hlavný dôvod vysokých škôd. Keď sa v našich predpovediach objavili informácie o mrazoch, už bolo zrejmé, že škody budú, pretože nie všetko je možné ochrániť počas mrazivých nocí a ranných hodín.
O rôznych problémoch s úrodou kvôli počasiu počúvame každý rok, niekto môže nadobudnúť pocit, že je to poľnohospodársky refrén. No tento rok je to naozaj extrém?
Áno. Letné dni