Denník N

Konečne nový vietor vo verejnoprávnych médiách

Takmer každý nadáva na pripravovanú rekonštrukciu RTVS. Nepochopiteľné. Predsa už iba zmena toho názvu je zárukou nových zajtrajškov.

No povedzte, či to neznie lepšie: Slovenský rozhlas a televízia. Je to hrdé, slovenské, teda národné a nie ako doterajší Rozhlas a televízia Slovenska, na ktorého by si mohli robiť nároky aj takí Maďari, Rusíni alebo nedajbože Rómovia.

Dôležité je, aby ten nový bol zrozumiteľný nášmu pospolitému ľudu. Kto preboha rozumie takému Michalovi Havranovi a jeho hosťom. Tomu bude treba urobiť koniec a nahradiť jeho „Večer“ napríklad Raňajkami v slovenskej krčme. Keby tam chcel účinkovať, nebráňme mu. Môže tam sedieť pri borovičke, ale ústa by otvárať nemal. Tých protinárodných rečí mal práve dosť. Aj takému doktorovi Sabakovi, virológovi Klempovi a Čekanovi (človek ani poriadne nevie, čo vlastne je) by sme mali pristrihnúť krídelká. Samé vírusy, DNA, RNA, vakcíny sem, vakcíny tam a pritom každý vie, že nič z toho neexistuje. Ivermektín, homeopatia, čajík z vŕbovky a kryštály ametystu, to bolo to, čo skutočne pomohlo.

Alebo si zoberme, aká bola doteraz vyváženosť názorov v RTVS. Napríklad ohľadne toho, čo je centrum našej Slnečnej sústavy. Nik akoby už nevedel o geocentrizme. Nielenže stredom vesmíru je Zem, ale jeho skutočným stredom je Slovensko. Presnejšie jeho geografický stred pri Ľubietovej a na ňom socha predsedu Slovenskej národnej strany. Tá tam zatiaľ nie je, ale to sa promptne vybaví hneď pri najbližšej podpore Slovenskou národnou stranou tých „väčšinových“ v parlamente. Za tú si nechajú aj nohu amputovať. Teda pokiaľ nebude ich. No a keďže dnes by sme mali ten stred vesmíru špecifikovať presnejšie, na tej soche by ho malo predstavovať plápolajúce srdce predsedu. To by malo plápolať za slovenský národ, nejaké ministerstvá navyše a predčasné vrátenie vodičského preukazu. Našťastie diskusiu o astronomických záležitostiach sme už začali tézou o plochom tvare našej planéty.

Vyváženosť vysielania. S tým sa naozaj musí už niečo urobiť. Každý nadáva na Rusov, tak to treba urýchlene zmeniť. Napríklad v relácii Do kríža by sme mali znova zavolať Eduarda Chmelára. Chudáčik, zatiaľ musí niekde pokútne hovoriť o ohrození Ruska vojskami NATO. No a oproti nemu by mohol sedieť Ján Čarnogurský. A aby sme tu mali aj niekoho zo zahraničia, zavolajme Václava Klausa. Popritom by sme mu mohli odhaliť aj pomník za vznik Slovenskej republiky. No a, samozrejme, aj Mečiarovi. Ten sa dlho neukázal na tej doteraz zmanipulovanej obrazovke. To je skutočná nevďačnosť. A pritom nikomu z nás neublížil.

Do televízie by sme mali pustiť iba ľudí z dobrých poctivých slovenských rodín, ktorí si na ten svoj chlebík každodenný urobia vždy nožíkom krížik. Presne tak ako Štefan Harabin. On je človek skromný, a tak sa iste nechce chvastať tým, že prežehnáva aj naše rožteky a žemličky (tiež každodenné), prípadne aj zubnú pastu alebo záchodový deodorant. A garážové dvere. Tie by sa totiž mohli uraziť a nepustiť ho do našej novej verejnoprávnej. Aj tie reklamy by si zaslúžili viac našej pozornosti. Aby sa tam pri propagovaní kozmetiky na dobrú pleť nepretŕčali už iba 18 ročné fifleny. Prečo by si tam nemal zarobiť na ten chlebík aj taký Harabin. Tie mastičky určite potom pôjdu na odbyt u národne orientovaných Sloveniek. Z dôchodku sa mu asi ťažko žije. Treba ho však obdivovať, že z úbohých chlebových kôrok dokáže medzi našim ľudom šíriť toľko kresťanskej lásky a osvety.

No a s reláciou SK Dejiny to tak tiež nemôže zostať. Neustále sa tam pretŕčajú iba historici zo Slovenskej akadémie vied a rôznych univerzít. Zavolať treba tých z Ružomberka, ktorým EÚ a NATO zakázali šíriť osvetu na školách. O tom, ako Slovenčina je najstarším jazykom a Ježiš Kristus bol Slovák, ktorý asi založil aj Maticu slovenskú. No a o tom, že základné zákony vesmíru sú platné aj pre človeka a naše deti (odkaz). Niet sa čo čudovať, veď vznik vesmíru veľkým treskom (v nejakom cudzom jazyku big bang) zorganizoval Štefánik.

A ešte je potrebné urobiť niečo s tými duchovnými bezdomovcami. Presne tak, ako povedal náš veľký. Otázkou je, či ich nahradiť bezduchými bezdomovcami alebo bezduchými s trvalou strechou nad hlavou. Kto vlastne sú duchovní bezdomovci, síce nik nevie, ale znie to dobre. Asi nejde o autora tohto slovného skvostu, ktorému dva roky trvalo, kým zistil, že na Ukrajine je vojna. Pravdepodobne teda ide o tú zanedbateľnú polovicu našich občanov, ktorí už nechcú počúvať jeho mesiášske posolstvá. No a ministerka kultúry by mala už namiesto kritiky začať aj oceňovať. Samozrejme, tých správnych. Bez diskusie by ako prvý pripadal do úvahy tiež náš Robert, a to za excelentné herecké výkony pred kamerami. Najmä tie s názvom „Kontrolné dni“ na ministerstvách, stavbách, podnikoch a všade inde. Z nich by sa mohol niečo priučiť aj taký Richard Stanke alebo Milka Vášáryová. Škoda len, že iba polovica našincov ich dokáže náležite oceniť. Tej druhej je z toho na zvracanie, ale to by sa dalo vyriešiť. Keby sme ich vyhodili zo služieb platených z našich daní, mali by už úplne iné starosti.

Takže tak. Koho by to bavilo dívať sa na ten dnešný nechutný cirkus. Najviac mi je však ľúto zamestnancov RTVS. Snažia sa, ako môžu, ale aj keby nedošlo k žiadnemu rušeniu RTVS, tak z povinnosti, že musia ukazovať aj to najhoršie, čo Slovensko splodilo, musí to byť pre nich frustrujúce. Vždy sme boli dobrí v tej našej slovenskej národnej disciplíne hádzať polená pod nohy tým najlepším z nás, ničiť im ich životy a vyháňať ich do prívetivejších krajín. A nezastavíme ani vtedy, keby to boli naše deti alebo už aj ich deti. Lebo povedať si vždy to svoje musíme a v súlade s tým zaškrtneme na hlasovacích lístkoch tie správne mená.

Komu sa ten dnešný slovenský svet páči, asi celkom spokojný ešte vždy nie je, pretože je potrebné urobiť omnoho viac. A my ostatní si budeme blahoželať, že naďalej existuje aj česká verejnoprávna televízia, čo je pre tých mladších zárukou toho, že aspoň tomu jazyku budú na rozdiel od českých rovesníkov dobre rozumieť. A budú vďační aj tomu, že sa o tie naše móresy niekto úprimne zaujíma aj v Česku a EÚ. V záujme nás všetkých. No aj obdivovateľom nových praktík by už pomaly malo zapnúť pri tých rečiach, ako sa postarajú o ich vklady v bankách, pretože ináč skončia v Amerike. Takže je jasné, že musíme dať príležitosť tým našim slovenským zlodejom.

Odkaz: https://www.topky.sk/cl/10/2710241/Jezis-bol-Slovak-a-slovencina-je-najstarsi-jazyk-v-Europe–Bizarny-seminar-pre-ucitelov-sokoval-verejnost

Teraz najčítanejšie

Karol Jesenák

Prof. Ing. Karol Jesenák, CSc.
Vysokoškolský učiteľ