Fed ponechal sadzby bez zmeny. Neposkytol žiadny signál o ich znížení

Federálny rezervný systém (Fed)
Federálny rezervný systém (Foto: Flickr)

Federálny rezervný systém (Fed) v stredu ponechal úrokové sadzby na nezmenenej úrovni. To znamená, že sa ich opäť rozhodol neznížiť, keďže pokračuje v boji s vyššou infláciou.

Americká centrálna banka podľa očakávaní ponechala svoju základnú úrokovú sadzbu v pásme 5,25 % až 5,50 %. Sadzby sa na tejto úrovni nachádzajú od júla 2023, keď Fed naposledy zvyšoval sadzby.

Vo vyhlásení zverejnenom po dvojdňovom zasadaní Fedu sa dôrazne uvádza: „V posledných mesiacoch nebol zaznamenaný ďalší pokrok smerom k 2-percentnému inflačnému cieľu (Fedu).“

Centrálna banka zároveň zopakovala svoje predošlé tvrdenie, že „neočakáva, že bude vhodné znížiť cieľové rozpätie, kým nezíska väčšiu istotu, že inflácia sa udržateľne približuje k inflačnému cieľu“.

Predstavitelia Fedu dodali, že ekonomika „pokračuje v expanzii solídnym tempom“ a „prírastok pracovných miest zostal silný“.

„Ak by centrálna banka plánovala znížiť svoju základnú sadzbu na zasadnutí v polovici júna, takmer určite by tento krok avizovala vo svojom stredajšom vyhlásení, komentoval vyjadrenia Fedu Gregory Daco, hlavný ekonóm spoločnosti EY-Parthenon.

Členovia menového výboru FOMC ale rozhodli o zmiernení tempa, akým centrálna banka redukuje svoju bilanciu, to znamená tempo kvantitatívneho sprísňovania. Pri štátnych dlhopisoch dôjde od júna k poklesu na 25 miliárd USD oproti súčasným 60 miliardám USD. Tempo rozpúšťania cenných papierov krytých hypotékami bolo ponechané na úrovni 25 mld. mesačne.

Zdroje: cnbc.com; usatoday.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre