zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Chutnejší ako špenát, zdravší ako šťavel a mnohí si myslia, že je to burina: Kedysi jedlo chudobných, dnes je to hotový poklad!

Niektorí z vás pravdepodobne pravidelne bojujú s touto burinou vo svojej záhrade, a pritom  je to skutočný poklad.

 

 

Táto rastlina rastie široko po celom Slovensku a v kuchyni sa dá úspešne využiť na viacero spôsobov.

Niektorí z vás si z rozprávania starých rodičov (alebo z vlastných skúseností) určite pamätajú zbieranie žihľavy, púpavy a šťaveľu.

Ako uvádza portál newsy.gotujmy, tieto rastliny, dnes považované za bežné buriny, sa často používali v kuchyni na prípravu jedál.

Je ľahké uhádnuť prečo – za starých čias hlad a nedostatok čerstvej zeleniny sužoval ľudí oveľa častejšie ako dnes a jedenie divo rastúcich rastlín bolo akýmsi spôsobom, ako prežiť.

Našťastie sú dnes takéto situácie zriedkavé.

Ak chcete vyskúšať, čo jedli naši predkovia, vyskúšajte zabudnutú túto rastlinu –  mrlík biely. 

Kde rastie mrlík biely?

Je to bežná burina, ktorá rastie na celom Slovensku.

 

 

Nie je veľmi vyberavý a cíti sa skvele v piesku aj ílovitej pôde.

Na záhradkárskych weboch nájdete množstvo rád, ako s burinou bojovať, no ak si chcete niečo z nej nazbierať, stačí zájsť na lúku, kde sa táto burina cíti výborne.

Uistite sa, že miesto, kde ho zberáte, je ďaleko od rušných ciest a poľnohospodárskych polí.

Vlastnosti tejto rastliny

 

 

Naši predkovia dokonale poznali blahodarné vlastnosti mrlíka, ktorý mal významné miesto v ľudovom liečiteľstve.

Z tejto rastliny sa pripravovali tinktúry, ktoré mali tíšiť kašeľ a iné infekcie horných dýchacích ciest.

 

 

Nálevy z neho sa používali aj na výrobu obkladov na ulcerózne rany.

Aj dnes je táto rastlina čoraz viac oceňovaná vďaka vitamínom a živinám, ktoré obsahuje.

Obsahuje bielkoviny, takže vegetariáni a vegáni z nej budú majú veľký úžitok pri zaradení do svojho jedálnička.

 

 

Táto rastlina neobsahuje ani stopu lepku, preto ju môžu konzumovať aj ľudia trpiaci celiakiou.

Na jedenie sú vhodné iba mladé výhonky, ktoré chutia trochu ako špenát.

 

 

Môžete ich pridať do šalátu, miešaných vajíčok alebo cestovín, no pamätajte na jedno – listy sa musia predtým opariť.

Recept na cestoviny mrlíkom

Ingrediencie:

4 hrste listov mrlíka bieleho

1 šálka cestovín penne

3 strúčiky cesnaku

 

 

1 cibuľa

pár lyžíc olivového oleja

pár vlašských orechov

 

 

soľ

čierne mleté korenie

Príprava:

Listy dobre opláchnite od piesku a potom ich obarte vriacou vodou.

 

 

Ošúpanú cibuľu nakrájajte na plátky.

Pridajte ju na panvicu s rozohriatym olivovým olejom a smažte, kým nebude priehľadná.

Po uplynutí tejto doby pridajte mrlík premiešajte a prikryté duste 15 minút.

 

 

Keď je mrlík takmer hotový, pridafte nadrobno nakrájaný cesnak.

Premiešajte a duste ďalšiu minútu.

Potom preložte celý obsah panvice do vysokej misy.

Všetky ingrediencie rozmixujte mixérom.

 

 

Omáčku dochuťte soľou a korením.

Cestoviny uvarte al dente, sceďte a zmiešajte s omáčkou.

Nakoniec pridajte nasekané vlašské orechy.

Dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels

Najlepšie tipy pre zdravie