Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

VÝSTRAHA pre Slovákov: Experti varujú pred škodlivým vírusom...Môže vás pripraviť o peniaze!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA/BRATISLAVA – Zo susednej Českej republiky sa na Slovensko dostavili správy, že v kyberpriestore opäť úraduje počítačový vírus, ktorý je schopný napadnúť systém a pozmeniť v ňom niektoré dáta. Závažnosť situácie potvrdzuje aj IT expert.

archívne video

Nastavte si svoje platby tak, aby ste mohli míňať aj sporiť. Pozrite si ako sa to dá!

Na Slovensku sa čoraz viac začína šíriť vírus, s ktorým už sme už v kyberpriestore mali tú česť. Bezpečnostní IT experti upozorňujú, že v susednej Českej republike bol zaznamenaný nárast prípadov bankového vírusu Cerberus. 

Bankové účty 

Najväčšou hrozbou je fakt, že tento malware môže pripraviť o peniaze bežných klientov v bankách. Takýmto typom vírusov sa hovorí aj tzv. "trojský kôň". V Česku sa rozšíril na najväčšiu hrozbu len v priebehu pár mesiacov. 

Ako uvádza pre noviny.sk odborník na IT (informačné technológie) Ondrej Macko, v minulosti sa už vyskytol Cerberus aj na Slovensku. "Spojenie Slovenska s Českom v oblasti bankovníctva je veľmi úzke, preto k tomu veľmi pravdepodobne dôjde," skonštatoval s tým, že jeden z modulov funguje spôsobom, že sa dostane na server zdroja, ktorý napadol. Môže ísť pritom aj o banku.  

VÝSTRAHA pre Slovákov: Experti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

"Ak aj rozpoznáme nejaký pohyb v rámci infraštruktúry banky, vírus sa tvári, že nevyvíja žiadnu ďalšiu aktivitu. Lenže Cerberus sa až vtedy vkradne do banky. Na strane serveru začne zachytávať prihlasovacie údaje a aj dvojstupňové overovanie ešte predtým, ako sa používateľ prihlási do svojho internet bankingu," vysvetlil, prečo považujeme tento malware za nebezpečný.

Získanie údajov 

Vírus je schopný zistiť prístupové údaje do účtu, pričom jeho používateľovi posiela SMS správy. Funguje ako spojovateľ medzi obeťou a stranou, ktorá sa chystá spáchať trestný čin okradnutia. "Útočník získa doslova všetky potrebné údaje, aby sa mohol prihlásiť na cudzí účet a následne z neho odísť bez toho, aby o tom niekto vedel. Medzitým je schopný poslať peniaze kam chce," povedal IT expert. 

VÝSTRAHA pre Slovákov: Experti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Vírus pritom nie je v zariadení používateľa, ale na serveri danej banky. "Jediné, čo používateľ môže spraviť, je, že si nastaví notifikácie o pohyboch na účte. V tom prípade to banka ešte väčšinou vie zastaviť a pátrať po pôvode problému," radí Macko s tým, že pokiaľ by sa Cerberus skutočne vrátil na Slovensko, tak "prakticky niet výnimky". 

Jediný spôsob účinnej ochrany 

"V ohrození sú ľudia používajúci mobilné aplikácie na prístup k bankám, ktoré patria do medzinárodnej siete. V rámci Slovenska ide o všetky najväčšie a najznámejšie, či už je to Slovenská sporiteľňa, VÚB Banka, Tatra banka, ČSOB a ďalšie," povedal. Na záver odporučil, že voči Cerberusu sa dá brániť najmä biometrickým spôsobom overovania.

VÝSTRAHA pre Slovákov: Experti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

"Odtlačok prsta či rozpoznanie tváre sú najbezpečnejším spôsobom, ako potvrdzovať všetky operácie v bankovej aplikácii," uzavrel.

Viac o téme: BankyVírusOchrana SlovenskoPrahaČRITMalwareKyberpriestorBankové účtyNapadnutieBratislavaCerberus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu