Americká ekonomika po prekonaní pandémie rozkvitala. Rýchly ekonomický rast sprevádzal silný trh práce. Na druhej strane ju sužovala vysoká inflácia, ktorá však postupne klesala. Pre investorov bol až donedávna najlákavejšou vyhliadkou Fedom uprednostňovaný scenár „mäkkého pristátia“ americkej ekonomiky.  

To sa zmenilo s najnovšou revíziou rastu HDP, ktorú zverejnilo americké ministerstvo obchodu. Tá ukázala, že rast hospodárstva sa minulý štvrťrok prudko spomalil. Samotný pokles expanzie by nemusel byť vážnym problémom, súčasný rast inflácie však z neho robí znepokojujúcu hrozbu.  

Väčšina bánk a ekonómov predpovedala, že americká ekonomika v prvom tohtoročnom kvartáli posilní o 2,5 percenta. Realita však bola odlišná. Rast HDP dosiahol len 1,6 percenta, čiže výrazne zaostával za očakávaniami. Tá istá správa tiež odhalila, že cenový index výdavkov na osobnú spotrebu (PCE), ktorý je preferovaným ukazovateľom inflácie Fedu, sa v rovnaký čas zrýchlil na 3,4 percenta, zatiaľ čo v predchádzajúcom štvrťroku bol na úrovni 1,8 percenta.  

Najnovšie ekonomické údaje tak prinášajú najhoršie z oboch svetov – slabnúci rast a infláciu, ktorá sa vzďaľuje od dvojpercentného cieľa Fedu. V dôsledku toho začali investori špekulovať, či snaha centrálnej banky zabrániť hospodárskemu poklesu neuvrhne americkú ekonomiku do stagflácie.  

Práve stagflácia, najobávanejší strašiak centrálnych bánk, sa vyznačuje nízkym ekonomickým rastom, vysokou infláciou a vysokou nezamestnanosťou. V súčasnosti signalizujú inflácia a rast HDP stagfláciu, jej tretia podmienka však nie je splnená. Americký trh práce totiž zostáva silný s mierou nezamestnanosti pod štyrmi percentami.  

„Amerika naposledy čelila obdobiu stagflácie v 70-tych rokoch minulého storočia. V dôsledku energetického šoku úrokové sadzby prudko vzrástli spolu s nezamestnanosťou. Trh vtedy odmenil len hŕstku investorov, no najmä držiteľov zlata a nehnuteľnosti,” pripomínajú analytici JPMorgan v jednom zo svojich blogov.  

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa