Prvýkrát za tri desaťročia našlo Moldavsko páky, aby dostalo Rusko z krajiny. Riskuje však hrozby Moskvy a možnú humanitárnu krízu. Portál Politico informuje, že od získania nezávislosti v 90. rokoch sa Moldavsko ocitlo v spore o Podnestersko, separatistický región podporovaný Kremľom pri svojej východnej hranici, kde žije viac ako štvrť milióna ľudí.

Moldavsko dostáva ruskú energiu za zníženú cenu cez Podnestersko, čo mu ušetrilo stovky miliónov eur ročne. Spojenie umožnilo Rusku zachovať si kontrolu nad strategickým pásom pozdĺž ukrajinskej hranice, kde má agresorská krajina svoje jednotky.

Moldavsko sa v posledných rokoch pozerá viac smerom do Európy pod vedením proeurópskej prezidentky Maie Sanduovej. Brusel ponúkol milióny eur, aby sa krajina – jeden z najchudobnejších európskych štátov – pripravila na členstvo v EÚ.

„Moldavsko už nie je závislé od Podnesterska,“ povedal moldavský minister zahraničných vecí Mihai Popsoi. „Pokiaľ ide o plyn, nakupujeme plyn na medzinárodnom trhu. Teraz máme silný stimul, aby sme krajinu mierovou cestou reintegrovali,“ povedal M. Popsoi.

Podnestersko si v priebehu rokov vybudovalo vlastné ozbrojené sily, verejné služby a dôchodkové systémy – všetko financované prostredníctvom predaja lacnej ruskej energie do Moldavska.

Brusel dal v posledných rokoch Moldavsku desiatky miliónov eur na vybudovanie infraštruktúry a upevnenie jeho napojenia na európske energetické siete. To znamená, že Moldavsko už nemusí kupovať plyn z Podnesterska, čo by mohlo znamenať problémy pre separatistický štát.

Veľmi dobre si však uvedomuje, že zničenie ekonomického motora Podnesterska znamená aj poškodenie miestnych občanov – tých istých ľudí, ktorých chce znovu začleniť do moldavskej spoločnosti. Ide o 300-tisíc občanov, ktorým treba poskytnúť základné služby. Stále pretrvávajú aj otázky, či by sa Moldavsko mohlo pripojiť k EÚ, keď má separatistický konflikt a na jeho pôde sú rozmiestnené ruské jednotky.

Krajina za svoje úsilie získala minulý rok štatút kandidátskej krajiny EÚ a prebiehajú rozhovory o vstupe do eurobloku.

Ďalšie dôležité správy

KK12 archív Rím - Na archívnej snímke z 13. augusta 2022 Enrico Letta v Ríme. Líder talianskej stredoľavej Demokratickej strany (PD) Enrico Letta v piatok26. augusta 2022 uviedol, že do volebnej kampane v prospech pravice výrazne zasahuje Rusko. FOTO TASR/AP
FILE - Enrico Letta speaks in Rome Saturday, Aug. 13, 2022 The far-right candidate Giorgia Meloni, who aspires to be Italy’s first female premier came under fire from opponents Monday, Aug. 22, 2022 for posting a pixelized video that purpo
Neprehliadnite

V novom svete je Európa príliš malá, hrozí jej úpadok, varuje vysoký predstaviteľ EÚ