Chcete sa začať hýbať? Tento pohyb je na začiatok ideálny a stačí polhodinka denne

Ak ešte nešportujete, ale chcete začať, skúste chôdzu. Okrem vhodných topánok k nej nič nepotrebujete a hoci mnohí tento pohyb nepovažujú za plnohodnotné cvičenie, opak je pravdou.

01.05.2024 18:00
gauč, skrášľovanie, oddych, relax Foto:
Vstaňte z gauča, obujte si tenisky a prejdite sa.
debata

Chôdza je prirodzený, bezplatný a účinný spôsob, ako žiť aktívnejšie a zdravšie. Na to, aby ste začali pracovať na svojej kondícii, nepotrebujete žiadne špeciálne náradie či výbavu – postačia topánky, v ktorých sa cítite pohodlne, poskytujú nohe oporu a nerobia vám otlaky.

Ako správne stáť, kráčať alebo dýchať?
Video
Zdroj: TV Pravda

Rýchlu chôdzu mnohí podceňujú a nevnímajú ju ako štandardnú formu cvičenia. Dokáže pritom účinne pomôcť vybudovať si vytrvalosť, spáliť nadbytočné kalórie a napomáha správnej činnosti srdca a ciev. Nemusíte pritom naraz prechodiť celé hodiny, zdravotný prínos má už každodenná 30-minútová rezká prechádzka.

Ľudia, ktorí spočiatku nedokážu súvisle prechodiť celú polhodinu, môžu začať kráčať v kratších blokoch – napríklad v priebehu dňa postupne absolvujú tri 10-minútové svižné prechádzky. Kondícia sa bude postupne zlepšovať a čoskoro nebude problém už ani každodenná polhodina rýchlej chôdze.

beh, šport, pohyb, pitný režim, pitie, zdravý životný štýl Čítajte viac Ženy majú z cvičenia väčší zdravotný prospech ako muži, zistila štúdia

Zaraďte chôdzu do života

Najjednoduchší spôsob, ako chodiť viac, je urobiť z chôdze zvyk. Premýšľajte o spôsoboch, ako zaradiť chôdzu do vašej každodennej rutiny:

  1. Vystúpte z hromadnej dopravy o niečo skôr a prejdite sa.
  2. Zaparkujte auto ďalej od cieľovej destinácie, krátku trasu absolvujte výlučne peši.
  3. Používajte schody namiesto výťahu.
  4. Odprevaďte mladšie deti do školy.
  5. Zaveďte pravidelné prechádzky s priateľmi.
  6. Po večeri choďte na prechádzku s rodinou alebo priateľmi.

Pohyb znižuje tlak a zlepšuje psychiku

Je dokázané, že pravidelná fyzická aktivita pomáha v prevencii a v zvládaní ochorení, ako sú rôzne srdcové ochorenia, mŕtvica, cukrovka či rôzne druhy rakoviny. Pomáha tiež pri predchádzaní vysokému krvnému tlaku či pri udržiavaní zdravej telesnej hmotnosti. Priaznivo ovplyvňuje aj duševné zdravie a kvalitu života jednotlivca.

(Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR)

debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #šport #chôdza