Astronomické kalendárium (máj 2024)

Máj je pre milovníkov nočnej oblohy a jej fotografovania každoročne mimoriadne zaujímavý mesiac. Ponúka jednu z mála príležitostí zachytiť oblúk Mliečnej cesty vysoko nad obzorom.

Tento mesiac bude v spojení s prebúdzajúcou sa prírodou, krásou tmavého nočného neba za bezmesačných nocí a niekoľkých jasných zábleskov z prachu Halleyho kométy. Uvidíme aj pekné konjunkcie planét a Mesiaca, dokonca v tú istú noc. Túto príležitosť si nenechajte ujsť.

Dokonalá Mliečna cesta

Počas roka sa nočná obloha mení. S ňou aj súhvezdia a časť našej Galaxie. V zime je nejasná, no v lete jej jas často upúta laikov aj zanietených nadšencov. Jedny z najzaujímavejších pohľadov sa pozorovateľom a fotografom naskytnú práve v máji. Jadro Mliečnej cesty, jej najjasnejšia a najkontrastnejšia časť, sa bude nachádzať nad obzorom a my tak uvidíme oblasť od Škorpióna až po Perzea vychádzať na rannej oblohe. V júni už na niektorých územiach Slovenska astronomická noc nenastane. A v júli je zasa Mliečna cesta privysoko nad obzorom na to, aby sme ju zachytili ako obľúbený fotogenický oblúk. Dlhé expozičné časy zachytia jej štruktúry, prachové hmloviny či okolité hviezdokopy.
Na pozorovanie spomínaného galaktického oblúka sa vyberte do čo najtmavších oblastí bez svetelného smogu. Na miestach s tmavou oblohou voľným okom uvidíte viac ako 3 000 hviezd. Už 8. mája nastane nov, čo je zároveň ideálne obdobie na pozorovanie nočnej oblohy. A nielen preto.

Eta Akvaridy a konjunkcie

Práve začiatkom mája, v období novu, vrcholí aj menej známy, no pekný meteorický roj eta Akvaridy. Oveľa známejšie je jeho materské teleso, Halleyho kométa. Najznámejšia periodická kométa s dobou obehu približne 75 rokov nesie svoj názov po anglickom astronómovi Edmundovi Halleym. Vytvára hneď dva meteorické roje – októbrové Orionidy a májové eta Akvaridy. Oba sa nevyznačujú vysokou aktivitou, no občas je možné zazrieť aj jasné meteory.
Pozorovaniu eta Akvaríd bude priať mesačná fáza. Radiant roja sa nachádza v súhvezdí Vodnár a nad obzor vychádza až nadránom, v druhej polovici nocí. Maximum prináleží noci z 5. na 6. mája, pričom pozorovať budeme môcť približne desať meteorov za hodinu.
Hneď po maxime eta Akvaríd počas svitania uvidíme krásne nebeské stretnutie tenučkého Mesiaca s planétami Saturn a Mars. Deň pred maximom, 5. mája nadránom, sa Mesiac dostane blízko k planéte Mars.

Západná elongácia Merkúru

Planéta Merkúr dosiahne 9. mája najväčšiu západnú elongáciu, teda uhlovú vzdialenosť od Slnka, 26,4 stupňa. Toto obdobie býva najlepším na pozorovanie Merkúru, pretože na rannej oblohe bude v najvyššom bode nad obzorom. V skutočnosti však ekliptika nadránom na Slovensku zviera primalý uhol k obzoru na to, aby sme planétu mohli pozorovať bez ďalekohľadu. Napriek tomu ju za ideálnych podmienok môžete skúsiť nájsť v malom triédri.

Text a foto Tomáš Slovinský
riaditeľ OZ Astronómia pre všetkých

Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 5/2024. Ak ešte nie ste našou predplatiteľkou/naším predplatiteľom a chcete mať prístup k exkluzívnemu obsahu, objednajte si predplatné podľa vášho výberu tu.